Sprovesti analizu u poslovanju privrednog subjekta ključna je osnova tokom sprovođenja mentoring procesa
Foto: Ministarstvo ekonomije

Odlična prilika za nove mentore

Sprovesti analizu u poslovanju privrednog subjekta ključna je osnova tokom sprovođenja mentoring procesa

Sagledati prednosti i nedostatke u poslovanju samog privrednog subjekta, sprovesti analizu u poslovanju i na osnovu dobijenih rezultata uspostaviti dijagnozu u samom preduzeću, ključna je, a ujedno i polazna osnova, tokom sprovođenja mentoring procesa, kazao je na jučerašnjem sastanku generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Radosav Babić.

Ministarstvo ekonomije, kao jedan od partnera na projektu „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana“ bilo je juče domaćin sastanka crnogorskih mentora. Dvanaest mentora, podjeljeni u timove, kroz tri sesije razmjenilo je svoja iskustva sa terena i prijedloge za unapređenje mentorskih vještina, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. 

Babić je objasnio da je cilj održavanja sastanka da mentori kroz timski rad razmjene iskustva sa terena, od toga kako se pripremaju za inicijalni sastanak sa preduzećem sa svojim OJT trenerom (Trenerom na terenu, u samom preduzeću), koji su to korisni savjeti i inputi koje mentor dobija od OJT trenera tokom same posjete, kako se odvija komunikacija sa samim klijentima-korisnicima mentoring usluga, do toga koje alate i tehnike japanske metodologije mentori koriste prilikom dijagnostifikovanja samog preduzeća.

U Ministarstvu ekonomije su prepoznali da je ovo odlična prilika za nove mentore koji su obuke završili u julu tekuće godine, da čuju iskustva svojih kolega-mentora u sprovođenju mentoring usluga, probleme na koje su nailazili prilikom sprovođenja same usluge kao i da zajednički, kroz diskusiju, sagledaju koji su to segmenti mentoring procesa koji bi trebali da budu poboljšani u narednom periodu, a sve sa ciljem da mentoring usluga bude što kvalitetnije pružena krajnjem korisniku, tj. samom preduzeću.

Sastanku su, kako se navodi, prisustvovali i konsultanti japanske agencije za međunarodnu saradnju - JICA, Čin Koga i  Takaši Kimura.

Kimura, tim lider Projekta, govorio je i o izazovima održivosti mentoring usluge nakon završetka projekta 2020. godine naglašavajući da su standardizovani set usluga koji se nudi preduzeću i standardizacija mentorskih vještina ključni za uspješno sprovođenje mentoring procesa, i to je nešto na čemu treba da se zasniva održivost ovog programa i po završetku samog projekta, uz odgovarajuća finansijskau podršku.

„Svaki mentor posjeduje određene mentorske vještine, ali one ne dolaze jednako do izražaja kod svih mentora već to zavisi od više faktora: kompetencija samog mentora, iskustva u radu sa malim i srednjim preduzećima u određenim oblastima, (finansije, marketing, razvoj ljudskih resursa, i sl), što utiče na tok sprovođenja same mentoring usluge preduzeću. Potrebno je prepoznati specifične mentorske vještine i dodatno raditi na njihovom poboljšanju, kako bi preduzeću bila pružena adekvatna savjetodavna podrška i pomoć u onim segmentima njegovog poslovanja u kojima se pokaže da postoji određeni problem“, zaključio je Babić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.