Građani će morati da odvaju mokri i suvi otpad, previđene i kazne
ilustracija

Podgorica

Građani će morati da odvaju mokri i suvi otpad, previđene i kazne

Građani će u narednom periodu morati da odvaju mokri i suvi otpad kako bi Čistoća tako selektovani otpad mogla odvoziti na gradsku deponiju, piše Dan.

“Suvi otpad su papir, karton, metali i staklo, dok se u mokri ubraja kompletan otpad iz domaćinstva i jestva ulja i masti”, precizira odluka o načinu odvojenog sakupljanja i sakupljanja komunalnog otpada radi obrade na teritoriji Podgorice koja je na javnoj raspravi.

Odlukom je uređeno da se mora odvajati otpad prema vrsti i svojstvima.

“Znači građani će morati da odvajaju suvi i mokri otpad, postojaće dakle dvije kante. Moraće se raditi na edukaciji građana, ali to je proces koji traje”, saopštili su iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Odluka je precizirala i kazne za preduzeće koje se bavi transportom otpada ukoliko ne bude poštovana procedura.

“Preduzeće Čistoća platiće novčanu kaznu od 150 do 10.000 eura ukoliko ne obezbijedi građanima odvojeno sakupljanje komunalnog otpada, ako odloži otpad u posudu koja nije namijenjena za tu vrstu ili ukoliko odloži biorazgradivi kabasti i otpad iz vrtova u posudu i na lokaciju koja nije namijenjena za tu vrstu”, precizirala je odluka o načinu odvojenog sakupljanja i sakupljanja komunalnog otpada radi obrade na teritoriji Podgorice.

Kazna je propisana i za odgovorno lice u pravnom licu i to od 20 do hiljadu eura u slučaju da ne obezbijedi odvojeno sakupljanje komunalnog otpada.

Za ovaj prekršaj predviđena je i kazna za preduzetnika u iznosu od 50 eura do 2.000 eura i za fizičko lice od 20 do 500 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.