Od Crne Gore neće tražiti da ukine euro
Nikola Fabris

Fabris uvjerava

Od Crne Gore neće tražiti da ukine euro

Nakon otvaranja poglavlja XVII prilično je jasno da se od Crne Gore neće tražiti da ukine euro i uvede sopstvenu valutu, kazao je Pobjedi viceguverner dr Nikola Fabris, koji je sa guvernerom dr Radojem Žugićem nedavno bio u posjeti Evropskoj centralnoj banci.

"EU je prihvatila da je Crna Gora specifičan slučaj i da bi joj zahtjev za ukidanjem eura nanio značajnu ekonomsku štetu. Međutim, očekujemo da će tokom narednih godina biti razgovora o modifikaciji mastrihtskih kriterijuma, prije svega onih koji nijesu primjenjivi u slučaju Crne Gore. Konačnu riječ o ovom pitanju će imati Evropska komisija", kazao je viceguverner, piše Pobjeda.

On je dodao da se na nedavnom sastanku u Frankfurtu sa zvaničnicima Evropske centralne banke (ECB) nije razgovaralo o korišćenju eura u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje da li je u Frankfurtu bilo riječi o referentnim kamatnim stopama Evropske centralne banke i kakvo kretanje se očekuje u narednom periodu, kazao je da se ne očekuju promjene u ključnim stopama, bar do ljeta sljedeće godine.

"Evidentno je da ECB kreće u proces normalizacije monetarne politike koji će biti postepen. ECB će neto kupovine hartija od vrijednosti smanjiti od oktobra na 15 milijardi mjesečno, uz očekivanje da će se ovaj program završiti istekom ove godine. Trenutno opredjeljenje je da ključne kamatne stope ostanu nepromijenjene, bar do ljeta sljedeće godine, a ako bude potrebe i duže, da bi se ostvarila ciljna stopa inflacije ispod dva odsto, ali blizu dva odsto", kazao je Pobjedi Fabris i dodao da, imajući sve ovo u vidu, ne očekuje negativne efekte po našu ekonomiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.