Majka zabranila ljekarima da njenu ćerku liječe hemoterapijom, oduzeto joj starateljstvo
ilustracija, foto:Thinkstock

Hrvatska

Majka zabranila ljekarima da njenu ćerku liječe hemoterapijom, oduzeto joj starateljstvo

Prava drama odigrava se u zagrebačkoj bolnici nakon što je majka desetogodišnje djevojčice oboljele od raka zabranila ljekarima da je liječe hemioterapijama.

Djevojčica iz Zagreba suočila se ljetos s teškom dijagnozom - osteosarkom, vrstom raka koji pogađa djecu i mlade u razdoblju kada im kosti intenzivno rastu.

Djevojčica je ljetovala u Dalmaciji i odmah je prebačena u zagrebačku bolnicu, a njena porodica krenula je da razmatra liječenje u inostranstvu. Otvorena je i Fejsbuk stranica, pokrenuta široka akcija za pomoć kojoj su se pridružile i osobe iz javnog života i prikupljene su stotine hiljada kuna, prenose hrvatski mediji.

Međutim, u pozadini priče nalazi se dramatična borba ljekara i majke koja ne vjeruje u uspješnost standardnog liječenja karcinoma te se izričito protivi hemioterapijama koje su dio terapije.

Ljekari iz zagrebačke Klaićeve bolnice rekli su za Jutarnji list kako se radi o "ekstremnijem slučaju" u kojem roditelj brani klasično liječenje. Zbog toga su, kako bi mogli da nastave s terapijama, zatražili pomoć socijalne službe i o svemu obavijestili nadležna ministarstva, kao i zaštitnika djece.

- Nevjerovatan je niz pokušaja majke da nas spriječi u liječenju teško bolesne ćerke kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je hemioterapija otrov i zato ne smijemo da je damo djevojčici. Magnetna rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, ali to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima... - ispričali su u Klaićevoj.

Dok odrasle osobe mogu same da odlučuju o toku liječenja, to nije slučaj kod djece. Osim roditelja, djeca su pod posebnom zaštitom države, koja mora da preuzme ulogu staratelja u slučaju da roditelj ne štiti djetetov najbolji interes. Standardni protokol liječenja se mora poštovati, bez obzira na stav i mišljenje roditelja.

Ljekari su istakli da svi roditelji reaguju burno kad čuju dijagnozu, ali da s vremenom prihvate medicinsko mišljenje. Obzirom da majka djevojčice nije to prihvatila, organizovali su i psihološku pomoć kako bi se lakše nosila sa situacijom, ali se ona na tom sastanku nije ni pojavila.

Majka nije htjela dijete da podvrgne hemioterapijama, več je htjela da je odvede u Tursku na liječenje.

- Međutim, dijete je i dalje bilo kod nas, ali bez terapije, što nismo mogli da dopustimo. Zatražili smo intervenciju centra, ministarstva i i nakon toga krenuli s terapijom. Djevojčica treba da dobije šest ciklusa hemioterapije prije operativnog zahvata u kojem će dobiti protezu. U ovom trenutku prošla je četiri ciklusa i zato moramo da kontrolišemo preko magnetne rezonance djelovanje liječenja zbog čega opet imamo problema s majkom - kažu ljekari.

Majci je privremeno oduzeto staraljestvo nad djetetom koji se tiče liječenja. Za taj segment je djevojčici dodijeljen staratelj koji je umjesto majke potpisao dozvole za liječenja. Majka zbog toga najavljuje tužbu protiv bolnice i, kako najavljuje, već je angažovala advokata.

- Moja djevojčica je prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim da ometam liječenje, ali ne želim hemioterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi. Postoje drugi načini liječenja, u apotekama postoje vitamini koji koštaju 100 evra i koji pomažu organizmu da sam ubija ćelije raka. Ali moja ćerka je maloljetna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu ništa da preduzem. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu - objašnjava majka.

Osim oboljele ćerke, majka ima još dvoje djece, a i ranije je bila u tretmanu centra za socijalni rad zbog neslaganja s očevima, kao i zbog prijave za zanemarivanje djeteta. Djecu podiže sama.

- Sad ljekari govore da sam luda i ovakva i onakva, jer im nije ugodno što javno objavljujem i ne prestajem da govorim da hemioterapija nije lijek. Znate, svi ti doktori sebe i svoju djecu ne liječe na taj način - tvrdi majka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.