Najmanje 1.200 zatvorenika nakon zemljotresa pobjeglo iz indonežanskih zatvora
Foto: Tanjug/AP

Jačina 7,4 stepena po Rihterovoj skali

Najmanje 1.200 zatvorenika nakon zemljotresa pobjeglo iz indonežanskih zatvora

Najmanje 1.200 zatvorenika pobjeglo je iz tri indonežanska zatvora, nakon što je zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio područje u blizini Sulavesija.

Skoro 900 zatvorenika pobjeglo je iz dva zatvora u gradu Palu, nakon što su prostorije zatvora ozbiljnije oštećene u zemljotresu. Neki od zidova su se srušili, nakon čega su pojedini zatvorenici prošli pored čuvara, dok su neki izašli na glavna vrata.

"U početku je sve bilo u redu. Ali nedugo nakon potresa, voda je počela da izbija ispod zgrade, što je izazvalo paniku i natjeralo zatvorenike da pobjegnu na put. Siguran sam da su pobjegli zbog straha da će biti ugroženi zemljotresom. To je za njih sigurno bilo pitanje života i smrti", izjavio je zvaničnik Ministarstva pravde Sri Pugu Utami, koji je naglasio da pojavu vode nije prouzrokovao cunami.

On je rekao da su prostorije zatvora Dongala zapaljene i da su 343 zatvorenika trenutno u bijegu, prenio je "Sputnjik".

Iz Ministarstva je saopšteno da su zatvorenici zahtijevali da vide svoje porodice nakon zemljotresa i da su se naljutili nakon što je njihov zahtjev odbijen.

Predsjedavajući Odbora za koordinaciju investicija Tom Lembong izjavio je da će njegova zemlja prihvatiti pomoć međunarodne zajednice u reagovanju na katastrofu, nakon što su zemljotres i cunami pogodili ostrvo Sulavesi, usljed čega je poginulo više od 1.200 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.