Država da pruži adekvatan servis za potrebe starijih osoba
Ilustracija

Danas je Međunarodni danas starih osoba

Država da pruži adekvatan servis za potrebe starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1.oktobra i utemeljen je u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba.

Iz Fondacije Banka hrane kažu da nažalost u Crnoj Gori imamo mnogo starih lica koja su na ivici preživljavanja.

"Niske penzije, mnogo onih bez ikakve materijalne potpore doprinosi ovom stanju. Bolest, materijalne nedaće, nedovoljna briga porodice i društva dovodi ove osobe u bezizlazno stanje.Banka hrane Crne Gore u skladu sa mogućnostima pomaže stare osobe i uviđa mnogo problema sa kojima se suočavaju. Smatramo da smo kao društvo u obavezi pomoći i olakšati starost stanovnicima Crne Gore", kažu iz ove Fondacije.

Država bi kako dodaju morala imati preciznu evidenciju svih starijih osoba u potrebi i pružiti adekvatan servis (distribuciju hrane, lijekova, garderobe, potrebština za kuću).

"Gerento domaćice su samo jedan od načina brige o starima. U svijetu ih imamo mnogo različitih servisa brige o starima pa možemo izabrati onaj koji nama najviše odgovara ali nikako odustati i pravdati se nemanjem sredstava. Ljudima koji žive sami osim materijalnog mnogo više nedostaje društvo, te je potrebno obezbijediti način zadovoljenja tih potreba. Neophodno je formirati mobilne ekipe ljekara i pomoćnog osoblja( njegovateljica, fizioterapeuta, ...) koje obilaze kontinuiramo stare osobe lošeg zdravstvemog stanja. Moramo biti podrška u obezbjeđivanju kontinuiranog grijanja u hladnim mjesecima i sl.", poručuju iz Banke hrane.

Smatraju da bi obrazovni sistem mogao biti povezan sa servisima brige o starima kako bi se studenti (medicine, farmacije, fizioterapije, socijalnog rada, jezika,..) u praksi susretali sa problemima starih i pomagali im, uz nadzor profesora.

"Nažalost i kao pojedinci zakazujemo. Imamo u praksi više primjera nebrige djece prema roditeljima kao i zlostavljanje od strane najbližih. Smatramo da bi ekipe policije morale biti efikasnije u zaštiti starih lica od nasilja. Stvarajući humaniji svijet za stare, stvaramo bolji za sebe i svoju djecu", zaključuju iz Banke hrane.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.