Broj poginulih za 13,1 odsto manji u odnosu na prošlu godinu
Ilustracija

Cilj je da broj ljudskih života izgubljenih u saobraćaju bude još manji

Broj poginulih za 13,1 odsto manji u odnosu na prošlu godinu

Vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, preticanje na nedozvoljenim mjestima, korišćenje mobilnih telefona, glavni su uzroci saobraćajnih nesreća na crnogorskim drumovima. Ipak, saobraćajna policija je uspjela da broj smrtno stradalih u saobraćaju bude za 50 odsto manji u odnosu na period od prije deset godina.

Prema podacima Uprave policije, za tri mjeseca tokom turističke sezone zabilježeno je 60.979 prekršaja uz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a za Sektor policijeopšte nadležnosti Nikola Janjušević kazao je za Pobjedu da je tokom sezone, dakle za tri mjeseca, kontrolom utvrđeno da su 3.809 vozača upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, što predstavlja blago povećanje u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izdato je 46.437 naloga za plaćanje novčanih kazni, a podnijeto 5.704 prekršajnih prijava, 202 krivične prijave i privremeno oduzeto 3.305 vozačkih dozvola”- pojašnjava on.

Janjušević je podsjetio da je tokom sezone bio formiran štab Operativne akcije “Ljeto 2018“, sa osnovnim zadatkom da preduzima mjere i aktivnosti i da sarađuje sa drugim organima i institucijama, a sve u cilju bezbjednog odvijanja turističke sezone, s tim što je jedan od segmenata bio bezbjedno odvijanje drumskog saobraćaja.

“Kao i prethodnih godina, i ove je donijet operativni plan u svim organizacionim jedinicama koje su učestvovale u radu štaba. U toku sezone broj saobraćajnih nezgoda je bio za 0,2 odsto manji u odnosu na prošlu. Ono što je bitno je da je broj poginulih za 13,1 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Registrovan je i manji broj poginulih motociklista. Prošle godine za tri mjeseca stradalo ih je osam, a ove jedan, što je za 85,7 odsto manje. Takođe, važno je napomenuti da je tokom ove ljetnje turističke sezone zabilježen manji broj lica povrijeđenih u saobraćaju za 11,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Definitivno, činjenica je da su u odnosu na prethodnu sezonu značajno bolji rezultati, smanjen broj nezgoda, poginulih i povrijeđenih, a to su ključni parametri kada se ocjenjuje stanje bezbjednosti drumskog saobraćaja”, naglasio je Janjušević, koji je bio na čelu štaba.

Prema njegovim riječima, policija je u posljednih deset godina maksimalno intenzivirala akcije u odnosu na najteže prekršaje.

“Analizama smo došli do nedvosmislenog zaključka da se moraju rigorozno kažnjavati učesnici u saobraćaju koji krše saobraćajne propise, a posebno oni koji su povratnici u činjenju ovakvih prekršaja. Broj smrtno stradalih u saobraćaju se u prethodnh deset godina smanjio za 50 odsto, odnosno broj smrtno stradalih u 2017. je 63, dok je taj broj u 2007. godini bio 122, što predstavlja veoma dobar rezultat postignut uz napore i preventivne i represivne aktivnosti saobraćajne policije”, naveo je Janjušević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.