Skulpture u parkovima promovišu povezanost prirode i umjetnosti
Promocija skulptura u drvetu u NP Lovćen

Skulpture u parkovima promovišu povezanost prirode i umjetnosti

Promocija programa skulptura od kamena i drveta u NP Biogradska gora i NP Lovćen koji su osmišljeni u skladu sa sloganom manifestacije „Dani evropske baštine 2018 - Umjetnost dijeljenja”, ukazuju na iskonsku povezanost prirode i umjetnosti i težnju čovjeka da kroz umjetnički izraz, kao što je u ovom slučaju ′skulptura′, dočara njihovu ljepotu.

Na Ivanovim koritima, 29. septembra, promovisane su skulpture vuka, karakteristične životinjske vrste za Nacionalni park Lovćen, koje su izrađene u prirodnoj veličini u drvetu, kao i dan ranije, skulptura medvjeda, oblikovana u kamenu, u NP Biogradska gora, saopšteno je iz Nacionalnih parkova C

U pozdravnom govoru direktor JPNPCG Elvir Klica je poželio dobrodošlicu u NP Lovćen predstavnicima ministarstva kulture i prosvjete, institucija, organizacija i škola. Tom prilikom je istakao da je misija zaposlenih u NPCG da čuvaju, unaprjeđuju i promovišu najznačajnije vrijednosti, kao i da je edukacija i podizanje nivoa svijesti javnosti, posebno mladih naraštaja, o značaju prirodnih i kulturnih vrijednosti, jedna od ključnih aktivnosti JPNPCG.

„NPCG su organizovali niz edukativno-promotivnih događaja uključujući i program „Skulpture u Parkovima“ u cilju promocije kulturne i etnografske baštine, tradicionalnih vrijednosti i lokalnih vještina sa prostora Parkova, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine‟.

Obraćajući se brojnim učenicima iz Bijelog Polja koji su boravili na Lovćenu u okviru programa pod nazivom „Čas istorije u Prijestonici‟ podržanog od Vlade Crne Gore, a koji zajednički vode Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo, direktor Klica je poručio, između ostalog, da „danas na Lovćenu, u otvorenoj zelenoj učionici imaju priliku da se podsjete i saznaju o svemu onom što krasi NP Lovćen i njegove prirodne i kulturno-istorijske vrijednosti.

„Polazeći od pretpostavke da ′umjetnost oplemjenjuje svijet′, kroz umjetnički izraz i formu ′skulpture′ želimo da dočaramo raznolikost životinjskog svijeta karakterističnog za ove nacionalne parkove. Ujedno skulpturama se žele pokazati, kroz vještinu njihove izrade, edukativne vrijednosti ovakvog vida promocije zaštićenih područja“, kazala je Snežana Vukotić stručna saradnica za etnografsko nasljeđe u JPNPCG i autorka Projekta.

„Skulpture u kamenu i drvetu predstavljaju svojevrsnu dopunu postojećim interpretativnim elementima prezentacije, promocije i edukacije u NPCG. Vrijednost i jedinstvenost ovog proizvoda ogleda se u poštovanju  tradicionalnih modela, očuvanju kulturnog pejzaža zaštićenog podruĉja i njegove cjelovitosti i autentičnosti.“, kazala je ona.

Edukativni događaj u NP Biogradska gora organizovan je u petak u saradnji sa Udruženjem  hendikepiranih osoba „Srce‟ iz Mojkovca. Učesnicima programa obratio se direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić i informisao o prirodnim vrijednostima jedne od posljednjih prašuma u Evropi, kao i o projektu „Posmatranje medvjeda“ koji NPCG razvijaju u saradnji sa NVO „Parkovi Dinarida”.

Načelnica Direkcije za razvoj djelatnosti u oblasti kulturne baštine Ministarstva kulture Milica Martić informisala je da se „Dani evropske baštine” realizuju u okviru Evropske godine kulturne baštine koja ima za cilj da podstakne istraživanja bogate i raznolike kulture sa ciljem promocije ali i zaštite njenih jedinstvenih vrijednosti.

Skulpture u Parkovima predstavljaju rad akademskog vajara Ljubodraga Mrdovića iz Mojkovca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.