Mladi virtuozi na gitari oduševili publiku, večeras Amira Medunjanin i Bojan Jović
Foto: Festival gitare Nikšić

Za ljubitelje sevdaha

Mladi virtuozi na gitari oduševili publiku, večeras Amira Medunjanin i Bojan Jović

Festivalski nastupi 13. izdanja Festivala gitare u Nikšiću, nastavljeni su sinoćnjim koncertom mladih talentovanih gitarista Davida Martona, Katarine Dadić i Vuka Dragićević.

Čast da otvori veče u sali “Zahumlja” pripala je Davidu Martonu, koji se publici predstavio djelima kompozitora Heitora Villa Lobosa “Etude no. 11”, Joaquina Rodriga “Junto al Generalife”, Manuela Maria Ponce-a “Sonatina Meridional” (I - Campo, II - Copla, III - Fiesta), saopšteno je sa Festivala.

Kako se navodi, nakon njega, publika je imala priliku da čuje i mladu Katarinu Dadić. Djelo “La catedral” kompozitora Augustina Barriosa – Magnorea i njena sjajna interpretaija učinila su da publika uživa u svakom segmentu programa koji je pripremila.

NGFKatarinaDadiphoto1

Foto: Festival gitare Nikšić

Finale večeri zaokružio je Vuk Dragićević nadahutim izvođenjem “Sonate” od Maria Castelnuovo-Tedesca, navedeno je u saopštenju.

Nastupi mladih virtuoza predstavljaju nastavak projekta „Open Podium“ koji je započet prošle godine, a koji je namijenjen studentima muzičkih akademija iz regiona.

Podsjetili su da koncert zvijezde ovogodišnjeg festivala, Amire Medunjanin, koju će na gitari pratiti Boško Jović, zakazan je za večeras u 20 časova u velikoj sali Nikšićkog pozorišta.

NGFVukDragieviphoto1

Foto: Festival gitare Nikšić

Kako se navodi, ljubitelji sevdalinki uživaće u jedinstvenim interpretacijama pjesama poput “Ah, što ćemo ljubav kriti”, “Snijeg pade na behar, na voće”, “Moj dilbere”, “Što te nema” i mnogim drugim.  Spajanjem tradicionalnog i modernog, Amira iznova će dokazati da je muzika unverzalan jezik, kojim se najlakše komunicira, koja povezuje i spaja, naizgled daleke krajeve cijeloga svijeta. Ulaznice za koncert su već rasprodate. 

Festivalski nastupi nastavljaju se u ponedjeljak, 1.oktobra, kada će, kako se navodi, na sceni JU “Zahumlje sa početkom u 20 sati, nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

Završnica festivala, kako je istaknuto, biće u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića. Melodijama sa gitare i stihovima nikšićkog Jesenjina, koji će nadahnuti publiku u Nikšićkom pozorištu, biće spuštena zavjesa na 13. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.