Pritiskom na OVU tačku na tijelu oslobodite se stresa i bola
Foto: Ilustracija

Vrata raja

Pritiskom na OVU tačku na tijelu oslobodite se stresa i bola

Simptomi stresa su brojni i neprijatni. Glavobolja, probavne smetnje, nesanica i nervoza neke su od situacija koje možete riješiti u samo nekoliko minuta, i to pritiskom na jednu tačku.

Stres je svakodnevna pojava koju većina nas proživljava. Osim nervoze ima i brojne fizičke simptome poput glavobolje, manjka energije, pada imuniteta, pa čak i probavnih smetnji. 

Kineska metoda liječenja poznata kao akupresura objašnjava da na ljudskom tijelu postoje određene antistres tačke čijom se stimulacijom tijelo opušta i oslobađa stresa. 

Jedna takva se zove Šen Men što u slobodnom prevodu znači 'vrata raja'. 

Pritiskom na tu antistres tačku smanjuje se stres, povećava energija i jača imunitet, ublažava osjećaj bola. Tačka se nalazi na unutrašnjem gornjem dijelu uva, a laganim trljanjem ona postaje aktivna. 

Evo kako da masažom tačke Šen Men opustite tijelo i duh: 

Štapićem za uši pritisnite tačku i nježno je masirajte. 

Dišite polako i duboko, osluškujte udahe i izdahe. 

Dok udišete, gledajte u lijevu, a tokom izdisaja u desnu stranu, ali bez okretanja glave. 

Postepeno ćete osjetiti kako se vaše tijelo opušta, a simptomi stresa smanjuju. 

Savjeti: 

Tačku možete masirati i vrhovima prstiju.

Masirajte tačku svaki put kada osjetite da ste pod velikim stresom.

Ovaj postupak možete ponavljati svakoga dana prije spavanja.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.