Čak 950 asteroida prijeti Zemlji, EVO kako spriječiti katastrofu
Foto: Ilustracija

Djelovati na vrijeme

Čak 950 asteroida prijeti Zemlji, EVO kako spriječiti katastrofu

Gotovo hiljadu asterioida dovoljno je veliko da napravi globalnu katastrofu ukoliko se sudari sa Zemljom, upozoravaju iz NASA-e. Ovu šokantnu tvrdnju iznio je Lindli Džonson iz NASA-e, ali nagovještava da asterioid može da promijeni putanju, "ukoliko se na njega djeluje na vrijeme".

NASA se nada da će za svoj program dobiti dodatnih 76 miliona funti od administgracije američkog predsjednika Donalda Trampa, kako bi mogla da "odbrani" Zemlju od galaktičkog kamenja. 

Mnogi stručnjaci se plaše da je previše asteroida koji ozbiljno mogu da ugroze planetu. 

I dok je Tramp najavio da će NASA-u u njenim planovima, Kongres SAD baš i nije saglasan sa američkim predsjednikom. 

Naučnici kažu da se u oko 30 miliona milja oko Zemlje nalazi bar 10.000 asteroida veličine fudbalskih terena, prenosi Dejli star. 

"Čak 950 njih toliko je veliko da mogu da izazovu globalnu katastrofu", rekao je Džonson. 

Čak i predmeti dužine 140 metara ili više mogli bi da dovedu do katastrofe, a takvih je, navodi NASA čak 8.303, prenosi Politiko. 

"Ako bi to se ti udari desili u gradovima to bi bila takva katastrofa kakvu ne možemo ni da zamislimo", rekao je Džonson i dodao da je prije 30 godina bilo samo nekoliko asteroida za koje se smatralo da su opasni, prenosi B92. 

"To je zato što niko zaista nije pogledao čega sve tamo ima. Sve što treba da uradimo je da promijenimo brzinu asteroida samo za jedan procenat. Ako to učinimo dovoljno prije samog udara, asteroid će promijeniti svoju orbitu i neće nam biti prijetnja", objasnio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.