Dogovorene dalje aktivnosti na unaprjeđenju zajedničkog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala
Foto: Uprava policije

Veljović na Evropskoj konferenciji šefova policija u Hagu

Dogovorene dalje aktivnosti na unaprjeđenju zajedničkog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala

Direktor Uprave policije Veselin Veljović sa saradnicima, Dejanom Đurovićem, šefom međunarodne policijske saradnje i Aleksandrom Radovićem, oficirom za vezu crnogorske policije u Europolu, prisustvovao je Evropskoj konferenciji šefova policija, koja je održana danas u sjedištu Europola u Hagu, gdje su dogovorene dalje aktivnosti na unaprjeđenju zajedničkog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala.

Konferenciji je prisustvovalo oko 500 učesnika iz preko 30 država članica EU i operativnih partnera, te predstavnika Evropske komisije iz Brisela. Teme ove konferencije su bile uvezivanje dostupnih baza podataka u cilju efikasnije borbe protiv kriminala, jačanje rada policije u zajednici borba protiv međunarodnog krijumčarenja narkotika i ekspertska podrška Europola policijskim službama država članica i operativnih partnera.

“Godišnja konferencija šefova policija je jedan od najznačajnijih događaja Europola, gdje rukovodioci policijskih službi država članica Evropske unije i država koje sa Europolom imaju potpisan Operativni sporazum o saradnji razmjenjuju iskustva i dogovaraju modalitete i usaglašavaju prioritete zajedničkog djelovanja, uz podršku Europola u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala”, saopšteno je iz Uprave policije.

Tokom konferencije Veljović je imao više bilateralnih sastanaka sa direktorima policija Slovenije, Republike Srpske – Bosne i Hercegovine i Austrije, tokom kojih su razmijenjena dosadašnja iskustva zajedničke saradnje i dogovorene dalje aktivnosti na unaprjeđenju zajedničkog djelovanja u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Balkana, a posebno aktivnosti na planiranju zajedničkih akcija i lociranju osoba koja se potražuju po međunarodnim potjernicama, u cilju privođenja pravosudnim organima Crne Gore.

Tokom sastanka sa direktoricom policije Austrije Mihaaelom Kardeis naglašena je kvalitetna saradnja u oblasti kriminalističke policije i granične policije, kao i u oblasti prikrivenih isljednika.

“Važno je naglasiti da Uprava policije Crne Gore ostvaruje intenzivnu i kontinuiranu saradnju sa Europolom, tako da je tokom 2017. godine sa Europolom razmijenjeno 4.226 informacija, a za prvih devet mjeseci tekuće godine razmijenjeno je 2.978 informacija”, ističu u Upravi policije.

Veljović je imao i bilateralni sastanak sa direktoricom Europola Katrin De Bol, tokom kojeg je naglašena opredijeljenost crnogorske policije da u punom kapacitetu sarađuje sa Europolom.

“Iskazana je potpuna spremnost Uprave policije za nastavkom saradnje i pouzdanog partnerstva u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala. Zaključeno je da će Europol podržati unaprjeđenje postojeće komunikacije i učešća crnogorske policije u razvojnim programima i inicijativama”, saopšteno je iz Uprave policije.

Naglašena je potreba daljeg pružanja podrške Europola crnogorskoj policiji u dijelu forenzičkih vještačenja i prenosu znanja posebno u oblasti borbe protiv kompjuterskog kriminala.

“Posebno je istaknut proaktivan i inovativan pristup crnogorske policije u korišćenju savremenih alata i servisa Europola gdje je naglašeno da je Crna Gora jedina država – operativni partner koja je implementirala i integrisala Siena komunikacioni link Europola u svoj nacionalni policijski sistem, čime je unaprijeđena i osavremenjena komunikacija crnogorske policije sa Europolom”, navodi se u saopštenju.

Veljović je pozvao direktoricu Europol De Bol, da posjeti Crnu Goru i Upravu policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.