Mali broj djece iz romske populacije upisuje srednju školu i fakultete
Foto: AA

Ocijenjeno na konferenciji ''Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja''

Mali broj djece iz romske populacije upisuje srednju školu i fakultete

U Crnoj Gori sve veći broj djece iz romske i egipćanske populacije pohađa obrazovni sistem, ali problem predstavlja prelazak iz osnovnih u srednje škole, kao i na univerzitete, ocijenjeno je na konferenciji ''Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja'', koja je održana u Podgorici.

Izvršni direktor nevladine organizacije "Mladi Romi“, Samir Jaha, ukazao je da je jedan od problema prelazak romske i egipćanske djece iz osnove u srednje škole. 

"Imamo situaciju da vrlo mali broj djece, kada završi osnovnu školu upisuje srednju. I dalje analiziramo podatke na terenu i očekujemo da ćemo imati ubrzo podatke. Znamo da je u jednoj školi u Podgorici njih 35 završilo deveti razred, a pitanje je koliko je njih nastavilo. Slična situacija je u Herceg Novom“, rekao je Jaha. 

2018092723258152537594603Web

Foto:AA

On je kazao da su dobili podatke od Ministarstva prosvjete kad su u pitanju romski srednjoškolci. 

"Ustanovili smo da ih ima 110 i nakon što smo pažljivo analizirali vidjeli smo da je svega dvoje njih upisalo gimnaziju. U skladu sa tim, procijenjujemo da vrlo mali broj može potencijalno upisati i nastaviti školovanje na univerzitetima. To je za nas alarmantan podatak, posebno zbog toga što se broj studenata ne povećava iz godine u godinu nego čak i smanjuje. Brojka od 20 studenata je ista godinama. Procjenjujem da su većina tih studenata na završinim godinama i ukoliko se desi situacija da u ovoj školskoj godini svi završe, mala je vjerovatnoća da ćemo imati studente u nekoliko narednih godina“, istakao je Jaha. 

2018092723258152537594604Web

Foto:AA

Predstavnik Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Sokolj Beganaj, kazao je da je u protekloj deceniji preduzeto niz mjera i aktivnosti u cilju unaprijeđenja položaja Roma i Egipćana i njihove integracije u crnogorsko društvo. 

Beganaj je ocijenio da romska i egipćanska populacija nikad nije imala povoljniju šansu za obrazovanje. 

"Nikada do sad nije nam pružena ovakva pažnja i nije stvorena ovakva povoljna klima kako bi se romska populacija motivisala u cilju njihovog obrazovanja“, smatra Beganaj. 

On je ukazao da država obezbjeđuje besplatno pohađanje vrtića za svu romsku djecu, organizovani prevoz do škole, besplatne knjige do devetog razreda, stipendije za sve srednjoškolce i studente. 

Predstavnik Građanske alijanse Milan Radović, ukazao je da po popisu iz 2011. godine polovina romske djece nije išla u školu, i manje od jedne trećine je završavalo osnovnu školu. 

"Svega sedam odsto djece je bilo u srednjem obrazovanju“, naveo je Radović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.