Babić: Poboljšaćemo konkurentnost i efikasnost kako privatnog, tako i javnog sektora
Radosav Babić

Privući strane investicije

Babić: Poboljšaćemo konkurentnost i efikasnost kako privatnog, tako i javnog sektora

Kroz saradnju sa zemljama članicama Svjetske trgovinske organizacije (STO), a kao jedna od punopravnih članica iste, pred Crnom Gorom je velika šansa za korišćenje svih benefita koje članstvo u jednoj ovakvoj organizaciji nudi, prvenstveno misleći na lakši protok roba i usluga između zemalja članica, što doprinosi jačanju biznis performansi privatnog sektora, njihove konkurentnosti i izvozne orijentisanosti ka novim tržištima, izjavio je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić koji na pomenutom skupu učestvije u ime Ministarstva ekonomije.

Svjetska trgovinska organizacija u saradnji sa Vladom Narodne Republike Kine i Vladom Kazahstana,  organizuje Sedmi okrugli sto na temu „Evroazijske perspektive o budućnosti multilateralnog trgovinskog sistema: Pristupanje i razvoj STO”,  koji se  održava u Astani, Kazahstan u periodu od 26 - 28. septembra 2018. godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako se navodi, cilj održavanja okruglog stola je nastavak pregovora oko ukljičivanja novih članica u multilateralni trgovinski sistem.

U okviru ovog događaja, kako je istaknuto, učesnici imaju priliku da razmijene mišljenja o budućnosti multilateralnog trgovinskog sistema, dostignućima i šansama, mogućnostima za unaprjeđenje saradnje, kao i stvaranje mogućnosti za uspostavljanje saradnje na novim tržištima.

„Sigurnost, stabilnost i predvidljivost su ključni za privlačenje stranih investicija u okviru potpisanih bilateralnih sporazuma sa zemljama članicama STO“, kazao je u toku izlaganja Babić.

Prema  njegovim riječima naša država je prepoznata kao važna članica STO i lider u mnogim oblastima. Od momenta  pristupanja u STO postigli smo značajan napredak što se tiče aktivnosti na poboljšanju poslovnog ambijenta, sprovedenih strukturnih reformi u oblasti stranih ulaganja, svoje otvorenosti za trgovinu i investiranje i povećanje učinka reformi vezanih za trgovinu.

Kako se navodi, Crna Gora je punopravna članica STO od  aprila 2012. godine. Proces pristupanja trajao je sedam godina, nakon čega su zaključeni bilateralni sporazumi sa 11 članica STO (Evropska unija, Kina, Švajcarska, Norveška, Brazil, Kanada, Japan, Sjedinjene Američke Države, El Salvador, Honduras i Ukrajina).

„Nastavićemo da radimo na dodatnom poboljšanju konkurentnosti i efikasnosti, kako privatnog, tako i javnog sektora, čime se Crna Gora  već uspješno pozicionirala i postala privlačno tržište za strane investitore. Osim toga, radimo i na unapređenju saradnje kada su upitanju predstavnici privatnog sektora zemalja članica STO a kroz razmjenu iskustava i znanja“,  zaključio je Babić u svom izlaganju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.