Jastuci sa prostora Banjana i Drobnjaka na neobičnoj izložbi u Podgorici
Foto: EUIC

"Slatko spavaj"

Jastuci sa prostora Banjana i Drobnjaka na neobičnoj izložbi u Podgorici

Šta sve krije Crna Gora i kojim se sve ljepotama kiti teško da čovjek može otkriti za života. Šta sve od ljepote Crne Gore nikad nećemo vidjeti jer polako nestaje jeste stvar koja bi trebalo da nas zabrinjava.

U EU info centru, u saradnji sa ministarstvom kulture i JU „Muzeji i galerije Nikšić“, otvorena je izložba vezenih jastuka „Slatko spavaj“.

jastuci

“Slatko spavaj” je izložba jastuka koje su ručno izradile žene iz ruralnih predjela Crne Gore drevnom tehnikom ukrašavanja vezom. To su oni predmeti koje su pravile naše bake i danas se kriju tek u ponekom sanduku zaboravljenih ognjišta. Izložbu crnogorskih jastuka u EU Info Centru otvorila je Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije.

“Ovi predmeti iz svakodnevnog života nisu djela visoke umjetnosti, ali su od velikog značaja za stvaranje slike o kulturi jednog naroda, njihovom životu, vjerovanjima i običajima. Iako ga nisu radile umjetnice, svaki od ovih vezova je unikatan i sadrži lični pečat žene koja ga je izradila. A upravo je to poenta čuvanja i slavljenja kulturne baštine koju Evropa ove godine posebno obilježava,“ rekla je Dramićanin.

4270914814928375241822678191175865300680704n

Foto: EUIC

Upravo je priča o kulturnoj baštini dovela ove jastuke u Podgoricu. Postavka sadrži više od pedeset jastuka sakupljenih sa prostora Banjana i Drobnjaka.

“Savršena likovnost, osjećaj za ritam, kolorit i kompoziciju jeste nešto što odlikuje svaki od eksponata. Zbog toga smo odlučili da, u godini Evropske kulturne baštine, poklonimo publici izložbe na kojima će bti prikazan skriveni materijal iz depoa nikšićkog muzeja, vrijedna djela primjenjene umjetnosti koje se jednim imenom mogu nazvati – seosko zanatstvo“, rekla je Jelena Đukanović, direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić.

Autorka izložbe, etnološkinja, Stana Marušić, kazala je da je najveći dio motiva na jastucima preuzet iz prošlosti, te iako se ponavljaju motivi i oblici, nijedan vez nije u potpunosti isti.

4258480514928359808490883303664379949481984n

Foto: EUIC

Kako kaže Marušić, svaka vezilja daje radu lični pečat, kroz sitnije izmjene i dodatke, smjeliji kolorit ili odstupanje u kompoziciji.

“Vezeni jastuci su bili neizostavni dio djevojačkog ruha. Na ovom izdvojenom segmentu tekstilnog pokućstva, kroz stilizovane ornamente, naizgled obične i priproste, krije se svojevrsni nevidljivi svijet prikazan kroz simboliku šara. Od tuda ni boja nema samo estetsku komponentu već daleko veći simbolički i psihološki značaj“, rekla je Marušić.

4266852514928350341825167012700804226220032n

Foto: EUIC

Postavka izložbe u EU info centru trajaće do 15. oktobra 2018. Evropska unija proglasila je 2018. godinom Evropske kulturne baštine. Pod sloganom „Gdje prošlost susrijeće budućnost“ cilj je podstaći građane da istražuju raznovrsna kulturna nasljeđa Europe, kao i da se slavi, razumije i štiti njihova jedinstvena vrijednost. Izlozba “Slatko spavaj“ dio je obilježavanje i te manifestacije. Ali izložba jastuka je i mnogo više od toga. Ona je ulaznica u  zaboravljeni svijet naših baka. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.