Darmanović sa kolegama iz  zemalja članica Centralno-evropske inicijative razgovarao o podršci na putu ka EU
Foto: Vlada Crne Gore

Darmanović sa kolegama iz zemalja članica Centralno-evropske inicijative razgovarao o podršci na putu ka EU

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI) koji je, na marginama Generalne skupštine UN-a, održan u Njujorku, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako se navodi, domaćin sastanka, organizovanog u okviru hrvatskog predsjedavanja ovom inicijativom, bila je potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

U skladu sa prioritetima predsjedavanja, kako je istaknuto, ministri vanjskih poslova država članica CEI razgovarali su o proširenju EU i podršci zemljama kandidatima u procesu integracije. Takođe, bilo je riječi o suočavanju sa aktuelnim izazovima koji se odnose na migracionu krizu i bezbjednosne rizike a razmatrani su i mehanizmi kontinuiranog unaprjeđivanja koordinacije aktivnosti svih zemalja CEI u ovim oblastima. 

Ministar Darmanović je u UN-u prisustvovao i zasjedanju Savjeta bezbjednosti, kojim je predsjedavao predsjednik SAD-a Donald Tramp.

GetImage

Foto: Vlada Crne Gore

Šef crnogorske diplomatije se u Njujorku sastao i sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Tibornom Jaglandom, sa kojim je razgovarao o daljoj dinamici saradnje Crne Gore i Savjeta Evrope, kao i pozitivnom efektu te saradnje na evropski integracioni put Crne Gore.

Uz zadovoljstvo rezultatima zajednički implementiranih projekata, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim izazovima sa kojima se suočava Savjet Evrope i potrebi snažnijeg odgovora članica SE na ključna otvorena pitanja.

Ministar Darmanović je, a u odvojenim susretima na marginama Generalne skupštine UN-a, razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Kociasom i Kipra Nikosom Hristodulidisom. Teme sastanaka bile su dalja podrška Crnoj Gori na evropskom putu kao i snaženje bilateralne saradnje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.