Demos: Krajnje je vrijeme da Skupština uozbilji rad na konstituisanju tijela
Foto: Demos

Aktivnosti na unaprijeđenju izbornog zakondavstva

Demos: Krajnje je vrijeme da Skupština uozbilji rad na konstituisanju tijela

Ne ulazeći da li se radi o nedoraslosti ili namjernom stvaranju konfuzije, krajnje je vrijeme da rukovodstvo crnogorske Skupštine uozbilji rad na konstituisanju tijela i metoda rada kojim bi otpočele aktivnosti na unaprijeđenju izbornog zakondavstva i demokratskog izbornog ambijenta, saopštili su iz Demosa.

"Navodni rad putem nekog kolegijuma, koji je tehnički i politički nenadležno tijelo, čak i da nije krnje kao što jeste sada, je krajnje neadekvatan i neozbiljan pristup ovako važnom pitanju", saopštili su. 

Kako su naveli, ovako se stoji u mjestu, uz već viđene verbalne repertoare provincijske politke.  Naime, gubljenje vremena je praćeno i neozbiljnim,  paušalnim ocjenama koje se čak proglašavaju stavovima Skupštine. Tako je, kazali su, saopšteno i da je Skupština protiv učestvovanja nevladinog sektora u zajedničkom radu. Taj stav, koji DEMOS apsolutno ne dijeli, kako su istakli, mogu da saopštavaju samo pojedinačni  politički subjekti selektivno okupljeni kod predsjednika Skupštine, a nikako u ime Skupštine u cjelini.

"Žao nam je da ovim putem moramo da podsjećamo predsjednika Skupštine - ne ulazeći u to da li samostalno ili po instrukcijama vodi čitavu ovu konfuzno neozbiljnu aktivnost - da je osnovno demokratsko pravilo  učešće i konsultovanje svih političkih stranaka koje čine skupštinski sastav. Ovo osnovno pravilo je do sada ignorisano, vjerovatno iz nekog interesa vladajuće stranke", naveli su.

Kako su istakli, apsurdnost takvog pristupa se ogleda i u svijetlu činjenice, da su sve stranke, pa i one koje su raniji dijalog sa partijom na vlasti agresivno-propagandno proglašavale za nacionalnu izdaju, ovoga puta javno izrazile spremnost da na posebnom tijelu, konstruktivno rade sa predstavnicima vlasti i opozicije na unaprijeđenju izbornog zakonodavstva.

"Blokada rada na samom početku, iz nekog interesa vladajuće stranke i krugova oko nje, je za svaku osudu, posebno u uslovima kada domaća javnost i međunarodne adrese pokazuju veliki interes za eventualne demokratske domašaje ove ozbiljne političke inicijative", zaključili su.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.