Riješen matematički problem star skoro 160 godina?
Majkl Atija

Atija može da dobije milion dolara

Riješen matematički problem star skoro 160 godina?

Rimanova hipoteza, jedan od sedam matematičkih problema za čije rješenje se dobija nagrada od milion dolara, izgleda da je riješena. Ovog puta nulama zeta-funkcije bavio se Majkl Atija, nagrađivani britansko-libanski matematičar, a da li je uspio da riješi čuveni problem, utvrdiće komisija.

Jedan od najpoznatijih neriješenih matematičkih problema mogao bi uskoro da bude precrtan sa te liste, prenosi RTS.

Na skupu održanom u Hajdelbergu, koji je iščekivan sa izuzetno velikim nestrpljenjem u naučnim krugovima, penzionisani matematičar Majkl Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, predstavio je rad za koji tvrdi da je dokaz Rimanove hipoteze, glavolomke koja je mučila mnoge njegove kolege u proteklih 160 godina.

„Riješi Rimanovu hipotezu i postaćeš slavan. Ako si već bio slavan, postaćeš ozloglašen“, rekao je 89-godišnji naučnik tokom izlaganja.

„Niko ne vjeruje u bilo koji dokaz Rimanove hipoteze jer je ona suviše teška. Niko nije došao do rješenja i zašto bi to sada neko uspio da riješi? Izuzev, naravno, ako nemate potpuno novu ideju“, kaže Atija.

Rješenje koje je ponudio moraće da provjeri komisija kako bi se utvrdilo da li je tačno, a time i postalo vrijedno milion dolara.

Američki Institut za matematiku „Klej“ ponudio je nagradu od milion dolara svakome ko riješi neki od popularno nazvanih milenijumskih problema, među kojima je i Rimanova hipoteza.

Nigerijac Opejemi Enok takođe je bio uvjeren 2015. godine da ima rješenje za jedan od najvećih matematičkih problema svih vremena prvi put formulisan u radu Bernarda Rimana iz 1859: O broju prostih brojeva ispod zadate veličine.

Do sada je samo jedan milenijumski problem riješen, ali nagrada od milion dolara nije dodijeljena: Grigorij Perelman 2010. godine odbio je i priznanje i novac za rješenje Poenkareove hipoteze. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.