Izložba „Umjetnost mjerenja“ sjutra u Delti
Foto: Zavod za metrologiju

U sklopu manifestacije „Dani evropske baštine“

Izložba „Umjetnost mjerenja“ sjutra u Delti

Zavod za metrologiju, u sklopu međunarodne manifestacije „Dani evropske baštine“, organizuje izložbu pod nazivom „Umjetnost mjerenja“, saopšteno je iz Zavoda za metrologiju.

Kako je navedeno, izložba će zvanično biti otvorena 25. septembra 2018. u 10:30h u TC Delta City u Podgorici.

Izložba „Umjetnost mjerenja“ organizuje se uz podršku Ministarstva kulture i dio je manifestacije „Dani evropske baštine“ koja se obilježava u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi. 

„Dani evropske baštine“, kako se navodi, pokrenuti su kroz saradnju Evropske komisije i Savjeta Evrope i tradicionalno se obilježavaju svakog septembra. Ovogodišnja tema „Dana evropske baštine“  je „Umjetnost dijeljenja“.

Izložba Zavoda za metrologiju, pod nazivom „Umjetnost mjerenja“, ima za cilj širenje znanja o starim, autentičnim mjernim jedinicama, mjerilima i mjernim sistemima korišćenim na teritoriji Crne Gore kroz istoriju.

Izložba će imati formu umjetničke instalacije koja će posjetiocima ponuditi kako vizuelno prijemčiv tako i informativni sadržaj, praveći paralelu između starih mjernih jedinica korišćenih u Crnoj Gori i modernog oblika metričkog sistema – Međunarodnog sistema jedinica (SI). Osim toga, predviđena je i radionica sa interaktivnim sadržajem za djecu. 

"Podsjećamo da razvoj univerzalnog mjernog sistema počinje u doba Francuske buržoaske revolucije, sa ciljem uspostavljanja jedinstvene, globalne upotrebe mjernih jedinica kao što su metar i kilogram. Crnu Goru odlikuje kako originalnost u upotrebi mjernih jedinica, kroz bogato istorijsko kulturološko nasljeđe, tako i prihvatanje tekovina Francuske buržoaske revolucije kao osnova za dalju nadogradnju i prihvatanje evropskih standarda u upotrebi metričkog sistema", istakli su.

Još jedan razlog za organizovanje ovog događaja, kako se navodi, je i aktuelna kampanja međunarodne metrološke zajednice povodom jedne od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja, koja se očekuje u novembru 2018. 

Izložba „Umjetnost mjerenja“ će, kako se navodi, biti otvorena od 25. do 27. septembra 2018. u periodu od  10:00 do 22:00 sata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.