Peković: Fridom haus etiketira Đukanovića kao trodecenijsku konstantu
Anđela Peković

Peković: Fridom haus etiketira Đukanovića kao trodecenijsku konstantu

U posljednjem izvještaju Fridom hausa konstatovano je činjenično stanje u Crnoj Gori kada su u pitanju medijske slobode i potvrđeno postojanje ogromnih problema u toj oblasti, koji mogu zaustaviti put naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU, navodi se u saopštenju potparolke Demokrata Anđele Peković.

Prema njenim riječim to je samo jedna u nizu potvrda onoga na šta Demokratska Crna Gora ukazuje, "a to je da su DPS i Milo Đukanović duboko u raljama kriminala, čak do mjere otvorene spremnosti da zaustave evropsku budućnost Crne Gore".

"Upravo Fridom haus ukazuje i etiketira Đukanovića kao trodecenijsku konstantu i posredno ga označava kao izvor svih problema, dodajući da on nikada nije ni skrivao neprijateljstvo prema medijima i podsjećaju da je neposredno prije predsjedničkih izbora u aprilu optužio Vijesti da promovišu "fašističke" ideje, tvrdeći da i kritičari dešavanja u zemlji i civilni sektor funkcionišu kao politička opozicija izabranoj vlasti", navodi Peković.

Smatra da je očigledno da i najuticajnije međunarodne organizacije primjećuju da Đukanović nije u stanju da ispuni konkretne obaveze koje se od njega traže u ovoj integracionoj fazi.

"To znači da su se Đukanovićeve dosadašnje reforme sprovodile fingirano i na način da ne ugrozi privatni interes, a da međunarodnim partnerima predstavi kako su one iskrene i napredne. Očigledno je došao trenutak za konkretne rezultate za čije ostvarenje je potrebno rušenje uspostavljenog koncepta kriminalizovane države, na šta Đukanović i DPS ne samo da ne pokazuju volju, već se suprotstavljaju, otvoreno izražavajući euroskepticitam u više navrata", saopštila je potparolka Demokrata.

Dodaje da zato i ne čudi što nema pomaka na planu slobode medija i što se kako kaže vrši porobljavanje Javnog servisa i ne rasvjetljavaju ubistva i napadi na novinare.

"Vlast koja nije u stanju da obezbijedi slobodu medija i da razriješi najteža krivična djela, ili stoji iza istih ili ne želi da uspostavi bezbijednost novinara namjerno, kako bi održavala strah i na praktičnim primjerima slala signale "kako prolaze oni koji se suprostavljaju" olovkom i papirom. Tako je Đukanović praktično objavio rat slobodnim medijima, umjesto da preduzima korake na njihovoj zaštiti", kaže ona.

Peković ističe da je takvo stanje zaista nedopustivo i direktno narušava ugled i ugrožava međunarodnu poziciju Crne Gore.

"Ako je Đukanović spreman da ratuje sa slobodnom riječju, na šta je onda spreman sada kada su na red došli konkretni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije? Fridom haus primjećuje da ovakvo ponašanje vlasti direktno ugrožava milionska sredstva iz pretpristupnih fondova EU, što je još jedan ozbiljan alarm, koji zahtijeva konkretne korake na planu stvaranja uslova za promjenu vladajuće garniture. Kako protiču pregovori sa EU, tako rastu i zahtjevi koje ova vlast očito ne može ili neće da ispuni, pa se u ravni upravo sada pojavljuju dvije opcije: ili Đukanović i DPS ili Evropska unija. Važno je da građani Crne Gore prepoznaju ko je sada kočnica i smetnja razvoju države, ko fingira stanje i ko zaustavlja bolji standard građana", smatra Peković.

U narednom periodu kako kaže ona, pred Crnom Gorom su veliki izazovi.

"Sada je više nego jasno da Đukanović mora da ode da bi Crna Gora nastavila razvojni put i zato je važno uspostavljanje nove proevropske vlasti koja je spremna da konačno riješi pitanja slobode medija, odlučno se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Ne smijemo dozvoliti da na Crnu Goru gledaju kao na mafijašku državu. Demokratska Crna Gora je spremna da našu državu vrati na evropski kolosjek i obezbjedi nastavak reformi, do uspostavljanja evropskog standarda naših građana", poručila je Peković.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.