Švajcarci prihvataju investicije za bicikle, ali neće zdraviju hranu
Foto: Ilustracija

Izjasnili se na referendumu

Švajcarci prihvataju investicije za bicikle, ali neće zdraviju hranu

Švajcarci su na referendumu prihvatili investicije za bicikle, ali odbacili prijedloge da hrana bude "zdravija", "ispravnija" i "prijateljska prema životinjama".

Državna RTV SRF je prenijela da je 64 odsto glasača odbacilo incijativu "Poštena hrana" za državnu pomoć za proizvodnju "ekološki ispravne", "više prijateljske prema životinjama" i "pošteno proizvedene" domaće hrane, i to uz zvanično držao poređenje domaće sa inostranom kako bi se povećao kvalitet.

Uz to je 71 odsto glasača odbio drugi, sličan prijedlog "Suverenitet hrane" da se povećaju prihodi poljoprivrednika i da se obezbijedi da uvozna hrana zadovoljava švajcarske standarde, prenosi Beta. 

S druge strane, Švajcarci su izglasali prijedlog, sa 72 odsto "za", za poboljšanje biciklističkih staza i druge infrasktrure.

Švajcarski oblik neposredne demokratije omogućava biračima da se više puta godišnje izjasne o raznovrsnim pitanjima od javnog interesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.