Crnogorska djeca osvajači Žogarije (FOTO)
Pobjednička ekipa

Prvi put pobjednici međunarodnog takmičenja

Crnogorska djeca osvajači Žogarije (FOTO)

Međunarodni projekat Žogarija već trinaesti put okupio je djecu iz čak devet zemalja koje učestvuju u ovom takmičenju. Cilj ove priče je da pokaže da sport može poboljšati kvalitet život mladih, da se djeca uče vrijednostima kao što su solidarnost, poštenje, odgovornost. Da djeca od malena uče da mogu promijeniti odnose među sobom, u školi, u lokalnim zajednicama i šire.

Pobjednik ovogodišnjeg finala Žogarije, koje je prije neki dan održano u Sarajevu, su djeca iz Podgorice, članovi sportskog kluba “MKM” sa Starog Aerodroma. To je ujedno prva osvojena Žogarija za Crnu Goru. Putu za Sarajevo prethodila je pobjeda nad ekipama koje su učestvovale u Podgorici a potom i nad pobjednicima gradskih takmičenja na crnogorskom finalu u Tivtu. Potom je uslijedio put za Sarajevo.

Projekat Žogarije je takmičenje koje ima podršku u svih devet zemalja u kojima se organizuje. To su sve zemlje bivše Jugoslavije, Italija, Austrija i Mađarska. Svi takmičari okupljeni u Sarajevu imali su sponzore i podršku državnih institucija, osim pobjedničke ekipe.

“Mi smo se u Sarajevu našli o svom trošku, većinom zahvaljujući roditeljima djece koji su bili spremni da snose troškove putovanja i dvodnevnog boravka u Sarajevu. Sada su nam, kao pobjednicima Žogarije, iz gradskog sekretarijata za sport obećali neka sredstva. Nadamo se da će tako biti i da ćemo zahvaljujući tim sredstvima putovati na neka sledeća takmičenja.” kaže za Kodex Mirza Šutković, jedan od trenera sportskog kluba “MKM”.

ekipe

Da to malo bolje predočimo, u finalu finala Žogarije našle su se ekipe iz Srbije i Crne Gore, iz Raške i Podgorice. Djeca iz Raške su bila duplo brojnija, njihov put i boravak u Sarajevu finansirala je tamošnja gradska vlast. MKMovci su bili malobrojniji ali, svi znamo šta boj bije. Konačan rezultat je pehar u rukama Podgoričana.

I još nešto, Žogarija je zamišljena da djecu uči sportu ali i činjenici da na kraju krajeva mogu promijeniti i svijet oko sebe. Djeca iz sportskog kluba “MKM” ne poznaju razlike za koje odrasli znaju. Zato se u ekipi uz istu želju bore jedan Nikola i jedan Semir, jedan Luka i jedan Fuad. Sa tim su Raif i Mirza Šutković, treneri u sportskom klubu “MKM” najponosniji.

“Ponosni smo na naše dječake i djevojčice, na njihovo drugarstvo, poštovanje, zalaganje, jedinstvo pa na kraju krajeve i rezultate.” uz osmjeh priča Mirza Šutković, trener u “MKM”.

ekipa

Biti pobjednik takmičenja u kojem učestvuju ekipe iz devet država nije mala stvar i ne treba da prođe nezapaženo i nenagrađeno.

Dvanaest dječaka i jedna djevojčica, svi iz sportskog kluba “MKM” ovogodišnji su regionalnii lideri u Žogariji. A mi valjda volimo kad smo lideri.

rozajci

I jedan mali kuriozitet za kraj, koji možda najbolje oslikava potrebu da se učimo zajedništvu. I ekipu Podgorice i ekipu Raške na Žogariji u Sarajevu, vodili su Rožajci. I da kuriozitet bude veći, dva oca i dva sina. Milić i Saša Bulatović iz Raške i Raif i Mirza Šutković iz Podgorice u Sarajevu su najviše pričali o Rožajama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.