Iran: Oružani napad tokom vojne parade, 24 mrtvih, 53 ranjenih (FOTO)
Foto:Anadolija

Iran optužuje SAD za napad

Iran: Oružani napad tokom vojne parade, 24 mrtvih, 53 ranjenih (FOTO)

Prema posljednjim informacijama, najmanje 24 osobe su poginule, a 53 ranjene u terorističkom napadu izvedenom tokom vojne parade u gradu Ahvazu na jugozapadu Irana, javlja agencija Anadolija.

Portparol iranske vojske Čuvari revolucije Ramazan Šerif potvrdio je kako je teroristički napad na vojsku izvela grupa poznata kao Al-Ahvaziye. Šerif navodi kako ovu grupu podržava i Saudijska Arabija.

Zamjenik guvernera Huzistana Ali Husejnizad je za iransku televiziju rekao da su neutralizovana četvorica napadača, među kojima su dvojica uhvaćeni živi.

Lokalni mediji navode da su napadači otvorili vatru na sigurnosne snage, a napad je izveden tokom parade organizovane povodom Sedmice odbrane u toj zemlji.

Demokratski narodni front Ahvaz ili Al-Ahvaziye je poznat kao separatistička grupa koja na jugozapadu Irana nastoji formirati nezavisnu arapsku upravu.

Optužuju SAD za napad

 Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif smatra da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za teroristički napad.

Na društvenoj mreži Twitter, iranski ministar je napisao da su Ahvaz napali obučeni i naoružani teroristi, koje "podržava strani režim". 

Poručio je da su mete napada bili i djeca i novinari. 

"Iran odgovornim za ovaj napad smatra one koji podržavaju terorizam u regiji i njihove američke gospodare. Iran će brzo i odlučno reagovati za odbranu svog naroda", rekao je Zarif. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.