Danas su Sveti Joakim i Ana: Ako možete, pomozite nekome
Foto: Ilustracija

Običaji i vjerovanja

Danas su Sveti Joakim i Ana: Ako možete, pomozite nekome

Sveti pravednici Joakim i Ana bili su, prema hrišćanskoj tradiciji, roditelji djevice Marije, Isusove majke.Pravoslavna crkva praznuje ih 22. septembra, a ovaj dan prati i jedan lijep običaj na koji ne bi valjalo zaboraviti.

Priča kaže da je sveti Joakim bio potomak cara Davida, a Ana prvosveštenika Arona. Nakon svadbe u Nazaretu njih dvoje su živjeli pobožno i često odlazili u jerusalimski hram na molitvu.

U braku su proveli pola vijeka, ali djece nijesu imali. Po tadašnjem shvatanju i vjerovanju, to je bio veliki grijeh, pa su ih mnogi smatrali nedostojnima. Ipak, oni nijesu gubili nadu i vjeru u Boga i danonoćno su se molili za čudo, da dobiju jedno dijete za utjehu u starosti. Poslije nekog vremena molitve su im bile uslišene, pa je Ana rodila ćerkicu Mariju, majku Isusa Hrista.

Govorilo se da su za života Ana i Joakim bili skromni, mada imućni, pa su samo trećinu svojih prihoda zadržavali za sebe, ostatak su davali sirotinji.

Ovaj praznik tako prati običaj da svako ko može da pomogne drugome treba da pripazi i da milostinju ne daje s gordošću, nego sa mišlju da je onaj kome se daje milostinja bolji od nas. U suprotnom, vrlina nije vrlina ako se pomiješa s grijehom.

U nekim djelovima Srbije, na današnji dan postoji običaj da se dragim osobama pokloni nešto umotano u crveni papir, ili da makar poklon ima neki crveni detalj na sebi. Uz to, valjalo bi izbjegavati domaće poslove.

Današnji praznik, nalažu običaji, treba provesti u krugu porodice i po svaku cijenu izbjegavati svađe i rasprave. Ko se na današnji dan, kaže vjerovanje, posvađa sa nekim u porodici, tjeraće ga maler cijele godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.