Dvije osobe zatekli u nezakonitom ribolovu na Skadarskom jezeru
Skadarsko jezero

Dvije osobe zatekli u nezakonitom ribolovu na Skadarskom jezeru

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero i Uprava policije zatekle su dvije osobe u nezakonitom ribolovu, u noći između 19. i 20. septembra, i od njih oduzele oko 30 kilograma ribe, čamac, motor.

U cilju zaštite ribljeg fonda i suzbijanja nelegalnih aktivnosti, Služba zaštite NP Skadarsko jezero, u zajedničkoj akciji sa pripadnicima Uprave policije, zatekla je dva lica u vršenju nezakonitog ribolova, u noći između 19. i 20. septembra, saopšteno je iz NP.

"Tom prilikom, privremeno su zaplijenjena i oduzeta sredstva: limeno plovilo, vanbrodski motor marke Yamaha, 6 akumulatora, elektropretvarač napona, rezervoar sa 18 litara goriva, 2 prsluka za spasavanje. Predmet je procesuiran nadležnim državnim organima“, izjavio je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Takođe je zaplijenjeno oko 30 kilograma ribe koja je data u humanitarne svrhe.

„Osnovna funkcija nacionalnog parka je očuvanje i zaštita njegovih brojnih prirodnih, kulturnih i ljudskim radom stvorenih vrijednosti. Služba zaštite redovno vrši aktivnosti kontrole i zaštite nacionalnog parka i ujedno prekograničnog prirodnog prostora. Imajući u vidu značaj očuvanja ukupnih vrijednosti, posebno u suret obilježavanja značajnog jubileja, 35. godina od osnivanja Nacionalnog parka, s posebnom pažnjom apelujemo na svijest građana da se suzdrže od nelegalnih aktivnosti, naročito nelegalnog izlova ribe. Na taj način samo aktivnim djelovanjem i podizanjem nivoa svijesti svih građana doprinosimo očuvanju vrijednosti ovog zaštićenog prirodnog područja u kome živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta, posebno ptica i riba. Površinom koja zavisno od vodostaja varira od 370 do 530 kvadratnih kilometara, Skadarsko jezero predstavlja najveću slatkovodnu površinu u Jugoistočnoj Evropi. U ovom nacionalnom parku koji je osnovan 1983. godine dominiraju vodeni i močvarni ekosistemi. Sjeverna močvarna obala pruža idealne uslove za razvoj živog svijeta, a posebno život ptica. Zahvaljujući bogatstvu i raznovrsnosti ptica, Jezero ima status Područja od međunarodnog značaja za boravak ptica (IBA status) i nalazi se na Međunarodnoj listi vodenih staništa od međunarodnog značaja (Ramsar)", navodi se u saopštenju NP, prenosi Rtcg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.