Do kraja godine postići dogovor o zaštiti vanjskih granica
Foto: AA

Počeo neformalni samit lidera EU

Do kraja godine postići dogovor o zaštiti vanjskih granica

Predsjednici država i vlada članica Evropske unije započeli su neformalni samit u austrijskom Salcburgu, a proces istupanja Velike Britanije iz Unije (Bregzit) i neregularne migracije su glavne teme.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je uoči početka samita da će liderima Evropske unije predočiti niz prijedloga Komisije.

“Sinoć nije ostvaren zapažen pomak. Smatram da će do kraja godine biti postignut dogovor o zaštiti vanjskih granica EU“, kazao je Junker.

2018092023246173037383826Web

Foto:AA

Francuski predsjednik Emanuel Makron je kazao kako je za Bregzit potrebno postići zajedničko rješenje koje će biti za dobrobit svih strana.

On je kazao i da je do novembra potrebno donijeti odluku o statusu Irske.

“Uvijek su u Evropskoj uniji postojala različita mišljenja kada su na stolu bile teške odluke. Međutim, uvjeren sam da svi moramo štititi kratkoročne i dugoročne ciljeve Unije“, poručio je Makron.

Domaćin neformalnog samita austrijski kancelar Sebastijan Kurc kazao je kako misli da se pitanje migracija u EU neće riješiti programom raspodjele migranata, već da se problem može riješiti zaštitom vanjskih granica i saradnjom s trećim zemljama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.