Intenzivirane aktivnosti UCG kao predsjedavajućeg UNIADRION asocijacije

Intenzivirane aktivnosti UCG kao predsjedavajućeg UNIADRION asocijacije

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić je u svojstvu Predsjedavajućeg Asocijacije univerziteta i istraživačkih centara Jadransko-jonske regije Uniadrion potpisao izmjenu Statuta ove asocijacije, u Ankoni.

Istovremeno, Rektor učestvuje i u radu završne dvodnevne konferencije Erasmus Mundus projekta Sunbeam na Politehničkom univerzitetu regije Marke, u okviru kojeg Univerzitet Crne Gore učestvuje kao partner institucija od 2014. godine.

Tokom predsjedavanja Uniadrionom, od juna 2018. do maja 2019. godine, Univerzitet Crne Gore će biti domaćin Generalne skupštine Asocijacije u maju naredne godine, što se poklapa sa crnogorskim predsjedavanjem Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

 Nikolić je kazao da će tokom predsjedavanja biti posvećena dužna pažnja daljem unapređenju dijaloga sa civilnim društvom kroz saradnju sa glavnim gradovima i privrednim komorama iz država članica, koji pored univerziteta čine glavne stubove saradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative.

„Kroz intenzivnu saradnju sa partnerskim univerzitetima, Univerzitet Crne Gore će nastojati da intenzivira aktivnosti na pripremi projektnih predloga koji će biti podnijeti za finansiranje iz programa Evropske Unije, posebno programa Adrion i Interreg u okviru prioritetnih oblasti crnogorskog predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR-om“, istakao je rektor.

Asocijacija Uniadrion okuplja 38 univerziteta i istraživačkih centara iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Srbije, Slovenije i Makedonije. Osnovana 2000. godine, Asocijacija ima za cilj kreiranje trajnih veza i promovisanje saradnje među institucijama u okviru Jadransko-jonske incijative kroz obrazovne i istraživačke aktivnosti, programe obuke, ljetnje škole i zajedničke istraživačke projekte u oblasti plavog rasta, povezivanja regiona, zaštite životne sredine, održivog razvoja, kulturnog nasljeđa, društvenih izazova sa kojima se suočavaju države članice, te ekonomske i političke analize.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.