Skandinavski način ishrane osvaja svijet, evo zbog čega
Ilustracija

Skandinavski način ishrane osvaja svijet, evo zbog čega

Uz pojam dijeta se u poslednje vrijeme sve više vezuje negativna konotacija, pa je možda bolje da za ovu skandinavsku upotrebimo drugi izraz, odnosno nazovemo je skandinavskim načinom ishrane, što ona u suštini i jeste.

Stalno slušamo o mediteranskoj ishrani i tome koliko je ona blagotvorna za zdravlje. Ipak, neke studije su zabilježile da je skandinavski način ishrane podjednako, ako ne i zdraviji od mediteranskog, piše B92.

Pa da vidimo u čemu se on sastoji. 

Jedna od prednosti ove dijete je što je dozvoljeno konzumiranje mlječnih proizvoda, zatim nemasnog crvenog mesa, ribe, bobičastog voća i ražanog hljeba. Sve ove namirnice su zastupljene u kihinji Danaca, Šveđana, Norvežana i Finaca koji se mogu pohvaliti svojom vitkom linijom. 

Ova dijeta je visokoproteinska jer je bogata crvenim mesom, ali bez masti i ribi bogatoj omega 3 masnim kiselinama koja je jako zdrava za funkcionisanje organizma. 

Slično našoj trpezi prije jela se konzumira dimljeno meso, dimljena riba, kuvana jaja i kisjelo povrće, odnosno turšija, što ublažava osjećaj gladi prije glavnog obroka. 

Prvo važno pravilo ove dijete glasi da je crveno nemasno meso bolje i zdravije od piletine ili teletine. Tako da piletinu zamijenite ribom iz sjevernih mora (bakalar, haring, skuša) jer su bogate nezasićenim masnim kiselinama. 

Maslinovo ulje zamijenite repinim uljem jer sadrži više omega 3 nezasićenih masnih kiselina, a bijeli hljeb ražanim. Od voća se preporučuju borovnica i ostalo bobičasto voće koje je bogato antioksidansima, a od povrća kupus, kelj i spanać zbog vitamina B i C. 

Naravno obroci treba uvijek da budu mali i da ih ima najmanje pet u toku dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.