Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore jedan od najvećih izazova

Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore jedan od najvećih izazova

U organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori juče je realizovana prezentacija istraživanja o implementaciji CEFTA sporazuma u zemljama našeg regiona pod nazivom “Efekti primjene CEFTE 2006 i Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju na regionalnu saradnju i EU integraciju zemalja Zapadnog Balkana”.

Ovo istraživanje je, pored Evropskog pokreta okupilo i renomirane organizacije i institucije iz šest zemalja Zapadnog Balkana i jedno je od najsveobuhvatnijih istraživanja na ovu temu do sada.

Na prezentaciji su govorili predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, zatim potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović  kao izvaničnici domaćih i međunarodnih organizacija i institucija u Crnoj Gori.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kazao je da se na robnu razmjenu sa članicama CEFTA-e odnosi 35 odsto ukupnog crnogorskog uvoza i 40 odsto izvoza iz naše države.

“Deficit u robnoj razmjeni je za skoro deceniju porastao za 1,1 milijardu eura. Deficit se bilježi sa svim zemljama članicama izuzev sa Kosovom, gdje smo u blagom plusu. Takođe, regionalne institucije nemaju jedinstvenu metodologiju, nemamo iste izvore podataka niti bazu podataka, trudili smo se da standardizujemo koliko možemo. Treba napraviti set pravila koja će se zajednički primjenjivati kako bi se otklonio najveći broj necarinskih barijera” poručio je Radulović.

3

Sekulić i Radulović

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić podsjetila je da je CEFTA sporazum stupio na snagu 2007. sa prevashodnim ciljem da se zemlje članice pripreme za članstvo u EU.

“Svako ko se susreo sa uvozom ili izvozom roba svjestan je šta mu je donijela CEFTA. Značajno su pojednostavljene procedure, ali je studija Svjetske banke pokazala da ima prostora za dalje unapređenje. Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore je jedan od najvećih izazova, kad se gleda nominalno izgleda jezivo, ali nam je pokrivenost uvoza izvozom ipak nešto veća nego ranije. Često je, nažalost, primjena CEFTA-e bila onemogućena političkim  sporovima. Crna Gora nema nijedno otvoreno pitanje sa svoje strane i ponašamo se u skladu sa sporazumom”, naglasila je Sekulić.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović kazala je da je Crna Gora jedna od prvih potpisnica sporazuma.

“Na Crnu Goru su se veoma malo žalili, što je prepoznato kao problem brzo smo rješavali, ali to najčešće nije bio slučaj sa primjedbama crnogorskih izvoznika. Ovaj sporazum je zamjenio 31 bilateralni sporazum i njegova primjena je bila put u šire integracije”, zaključila je Filipović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.