Zbog kritika na Fejsbuku sedam godina zatvora
Ilustracija

Zbog kritika na Fejsbuku sedam godina zatvora

Nekadašnji politički komentator blizak mjanmarskoj vojnoj hunti osuđen je na sedam godina zatvora jer je na Fejsbuku kritikovao liderku zemlje Aung San Su Ći.

Ngar Min Sve je juče proglašen krivim za "pobunu" jer je pisao "uvredljive poruke protiv državne savjetnice Aung San Su Ći i davao ljudima pogrešne predstave o njoj", rekao je portparol tužilaštva.

Sve je u vrijeme vladavine vojne hunte pisao za državni list Global nju lajt of Mjanmar (Global New Light of Myanmar) i već godinama je poznat po stavovima protiv Su Ći, nekadašnje disidentkinje koja je od 2016. na vlasti.

On je 2014. osudio to što je tadašnji predsjednik SAD Barak Obama tokom posjete zagrlio Su Ći, rekavši da je to napad na mjanmarsku kulturu.

"Obama je dolazio dva puta. Donald Tramp još uvijek nije. Očekujte poljubac... Dođite prije 2020", pisao je Sve.

Dominacija partije Su Ći bi mogla biti ugrožena na izborima 2020, a analitičari smatraju da bi partija bivših lidera hunte mogla da napravi iznenađenje. Trenutna afera se dešava u vrijeme kada je Su Ći na meti kritika zbog krize oko muslimanske manjine Rohindža, koju su UN nazvale genocidom. Su Ći je prošle nedjelje u Hanoju pravdala zatvaranje dva novinara Rojtersa koji su istraživali jedan masakr Rohindža.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.