OVE namirnice mogu da zamijene četkicu za zube
Ilustracija

OVE namirnice mogu da zamijene četkicu za zube

Osnovna higijena usne duplje nalaže pranje zuba nakon svakog obroka. Budući da nismo uvijek u prilici nakon obroka da zgrabimo četkicu i pastu za zube, možemo da posegnemo za prirodnim zubnim čistačima.

Grickanje određenog hrskavog i tvrdog voća i povrća izaziva lučenje pljuvačke koja uništava bakterije i zubni kamenac, i zube održava čistim i zdravim.

Ovo su namirnice koje čiste zube:

Jabuke

Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i flour, pa sprječava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice djelujući dvostruko – mehanički i fizički.

Sirova šargarepa

Žvakanjem šargarepe se stimuliše proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna šargarepe djeluju kao četkica za zube i desni. 

Celer

Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje materije koja neutralizuje bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu duplju.

Zadovolja.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.