Demos: Vraćanje nezakonito smjenjenih članova Savjeta RTCG  preduslov za unaprijeđenju izbornog zakonodavstva
Foto: Demos

Demos: Vraćanje nezakonito smjenjenih članova Savjeta RTCG preduslov za unaprijeđenju izbornog zakonodavstva

Povratak nezakonito smjenjenih članova Savjeta RTCG u Javni servis i Vanje Ćalović u Savjet ASK su početni demokratski uslovi za početak rada na unaprijeđenju izbornog zakonodavstva, ocijenjeno je iz Demosa.

"Jasno je da potencijalni rad na unapređivanju  izbornog zakonodavstva zahtijeva ozbiljan i javno odgovoran rad. Ukoliko se ta ozbiljna materije shvati kao nova šansa  za toliko puta viđenu demagogiju, populistička iživljavanja, provincijska lukavstva, ukratko  degradaciju  političkog i javnog života onda je to put neuspjeha i očuvanja statusa kvo koji ide na ruku trajanja neodgovorne i nekontrolisane vlasti", saopšteno je iz Demosa.

U tome za sada, kako su naveli, prednjači vladajuća stranka i oni koji u njeno ime konfuzno započinju navodne inicijative, čak selektujući  na nekom kolegijumu  paralmentarne učesnike u navodnom osmišljavanju tako važne inicijative.

"Pada u oči da je vladajuća stranka ipak u prvom planu kada je u pitanju demagogija i obesmišljavanje ovog potencijalno važnog društvenog zadatka", kazali su.

Njena navodna platforma, kako su kazali, sadrži provokativne elemente  kojima se njeni autori  čak neskriveno izruguju kako domaćoj demokratskoj javnosti tako i međunarodnim adresama koje su involvirane u procese teškog osvajanja elementarnih  postulata demokratije u Crnoj Gori.

"Tako vladajuća stranka, nakon institucionalno – mafijaške ( institucionalno u formi, mafijaške u sadržini postupka), pretvaranja započeto autonomnog Javnog servisa u kontrolisani partijski punkt, nakon dakle nezakonitog smjenjivanja članova Savjeta RTCG, sada reformski u svojoj platformi brine o 'javnom emiteru Radio i televiziji Crne Gore'“, naveli su.

Nakon što je na staljinistički način, kako su istakli, nezakonito (sada već i sa sudskim presudama koje dokazuju nezakonit postupak smenjivanja) preko svojih ostrašnjenih egzekutora u Skupštini smijenila članove Savjeta, DPS sada, kako oni kažu,  zabrinuto za demokratiju traži u svojoj platformi „ definisanje načina izbora članova Savjeta RTCG u Skupštini Crne Gore.“!

"Ova tragikomična inicijativa valjda treba da impresionira i međunarodne adrese koje su Đukanović i njegova stranka takođe optužile da su sputavale autonomnost Javnog servisa", istakli su.

DEMOS smatra da bi davanje početne ozbiljnosti radu na izbornom zakonodavstvu zahtijevao vraćanje, i to prema sudskim presudama,  nezakonito smjenjenih članova Savijeta RTCG na njihova ranija mjesta u Javnom sevisu. Isto tako smatraju da je neophodno da se javno anulira akcija Đukanovića i njegovih poslušnika kojom je dokazana prvakinja ove zemlje u borbi protiv kriminala i korupcije Vanja Ćalović izbačena, takođe nezakonito, iz Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije.

"To su dva početna preduslova da bi mogli govoriti o mogućem početku kredibilnog javnog rada na unaprijeđenju izbornog zakondavstva", zaključili su.

Smatraju da i međunarodne adrese, posebno EU, traba da doprinesu bitnim demokratskim pretpostavkam za ozbiljan, reformski rad na proklamovanom unaprijeđenju izbornog zakonodavstva i demokratskog ambijenta u zemlji.

"U protivnom, ostaje već viđen scenario-demagogija, simuliranje i nastavak nedemokratske stvarnosti u zemlji", zaključili su.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.