Ministarstvo zdravlja odbija specijalizacije zbog nedostatka kadra u Hitnoj?
Ilustracija

Ne radi se o diskriminaciji, već o obezbjeđenju funkcionisanja zdravstvenog sistema

Ministarstvo zdravlja odbija specijalizacije zbog nedostatka kadra u Hitnoj?

Grupa doktora medicine koja je trebalo da započne specijalizaciju u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) podnijela je pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, jer im Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost za usavršavanje, zbog čega tvrde da su diskriminisani u odnosu na kolege.

Prema saznanjima Dana, specijalizaciju je od marta dobilo ukupno 140 doktora medicine u zdravstvenom sistemu, a samo je odbijeno sedam ljekara koji rade u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) zbog nedostatka kadra u toj ustanovi.

Iz Ministarstva zdravlja su u odgovorima Danu priznali da bi odlaskom na specijalizaciju velikog broja ljekara koji trenutno rade u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć došlo do ozbiljnih problema u funkcionisanju ove zdravstvene ustanove.

“Za određeni broj njih odložen je upis na specijalističke studije za sljedeći upisni rok. Nije tačno da je doktorima medicine iz Tivta, niti iz bilo koje druge jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć uskraćeno pravo na odlazak na specijalističko usavršavanje, niti da se radi o diskriminaciji ovih, već o obezbjeđenju funkcionisanja zdravstvenog sistema i kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite, pa tako i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kao bitnog segmenta zdravstvenog sistema. Povodom dostavljanja odluka o dodijeljenim specijalizacijama doktorima medicine od strane Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost na upis na odgovarajuće fakultete, u prvom upisnom roku, za 32 doktora medicine koji su dobili specijalizacije za navedenu zdravstvenu ustanovu”, objašnjavaju iz ministarstva za Dan.

Navode da se u konkretnom slučaju radi o obezbjeđivanju kontinuiranog pružanja zdravstvenih usluga u jedinicama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, tako da je jednom broju doktora medicine iz ovih jedinica upis na specijalističke studije predviđen za sledeći upisni rok, ali nijednom doktoru medicine koji radi u jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Tivtu nije odložen upis.

Ministarstvo zdravlja, kao organ državne uprave nadležan za poslove zdravlja, vodi računa o obezbijeđenosti kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite i kontinuitetu pružanja zdravstvenih usluga. Imajući u vidu navedeno, svi doktori medicine kojima je dodijeljena specijalizacija biće upućeni na specijalističko usavršavanje, u skladu sa potrebama zdravstvenog sistema i prioritetima zdravstvenih ustanova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.