Evropska Unija jača podršku medijima na Zapadnom Balkanu
Johanes Han

Podrška mladim novinarima

Evropska Unija jača podršku medijima na Zapadnom Balkanu

Evropska Unija jača podršku slobodi medija na Zapadnom Balkanu. Ulagaće se u razvoj medija u područjima odgovornog novinarstva, u finansiranje medija, regionalnu saradnju i podršku mladim novinarima.

To su zaključci sa Drugih Dana medija, konferencije koju je u Skoplju organizovala Evropska Unija za novinare, medije i političare Zapadnog Balkana a koja je završena danas. 

“Zaštita osnovnih prava, a sloboda medija je jedno od njih, ključna je i za napredak u priključivanju Evropskoj Uniji. Naša strategija za Zapadni Balkan je podstakla novu dinamiku u integraciji regiona, ali bez vidljivog pomaka na području slobode medija. Zato je na ovogodišnjim Danima medija naglasak na obrazovanju i osposobljavanju mladih novinara, na povećanju medijske pismenosti, podsticanju finansijske održivosti medija, kao i zaštiti i ekonomskoj održivosti žive medijske scene.”kazao je Evropski koesar za proširenje Johanes Han.

Sloboda medija, poručuju iz Evropske Komisije, jedno je od temeljnih načela Evropske unije i dio je političkih kriterijuma za pristupanje EU. Unija je na drugim Danima medija EU i Zapadnog Balkana ojačala podršku nezavisnim medijima u regionu i novom naraštaju novinara, putem regionalnih inicijativa koje se fokusiraju na obrazovanje, stručnu obuku medijskih radnika, jačanje medija i digitalnu pismenost mladih.

Pored toga, Evropska Unija će finansirati programe razmjene novinara u ragionu ali i sa zemljama Unije, graditi kapacitete radi sprječavanja prijetnji i napada na novinare, proširivati pravnu stručnost kod medija i podsticati održive modele finansiranja.

Dani medija EU i Zapadnog Balkana održani su u Skoplju u protekla dva dana. Na njima je više od 300 predstavnika medijskih kuća, organizacija civilnog društva i političara iz EU i sa Zapadnog Balkana raspravljalo o ključnoj ulozi medija u procesu pristupanja i osmišljavalo prijedloge i mjere za poboljšanje položaja novinara i jačanje nezavisnosti medija.

EU je za period od 2014. do 2020. razvila dugoročan strateški pristup podrške slobodi medija na Zapadnom Balkanu, poručila je Evropska Komisija. Do kraja godine očekuje se potpisivanje regionanog sporazuma vrijednog dva miliona eura čiji je cilj podrška osposobljavanju i razmjena novinara, kako u regionu tako i sa EU.

U toku je projekat vrijedan 2 ipo miliona eura posvećen izgradnji pravnih znanja kad su sloboda govora i medija u pitanju. Kroz taj program prolaze i pravosudni organi koji primjenjuju sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava

Nama najpoznatiji program, onaj za izgradnju povjerenja u medije čiji je dio realizovan i u RTCG, vrijedan 1,5 miliona eura, služi za podršku odgovornom novinarstvu i izgradnji medijske informacione pismenosti ali i adekvatnog menadžmenta u medijima. Tu su još milioni za izgradnju profesionalnih esnafskih udruženja, platforimi za rano upozoravanje koje ukazuju na slučajeve napada i prijetnji novinarima. Tu je i fond od 4 miliona eura bespovratnih sredstava koji služi za podršku ciljanim medijima…

Sve je tu a medijska slika i uslovi rada novinara na Balkanu sve su gori…

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.