Krediti iz mjeseca u mjesec rastu: Svaki zaposleni dužan u prosjeku 5.392 eura
Ilustracija

Svaki stanovnik Crne Gore zadužen u prosjeku 1.900 eura

Krediti iz mjeseca u mjesec rastu: Svaki zaposleni dužan u prosjeku 5.392 eura

Svaki stanovnik Crne Gore zadužen je u prosjeku 1.900 eura jer su ukupni krediti fizičkih lica na kraju jula tekuće godine dostigli 1,197 milijardi eura. Prosječna zaduženost zaposlenih je mnogo veća-svaki je dužan u prosjeku 5.392 eura kroz kredite.

Ukupni krediti ne samo stanovništva, nego i privrede, na kraju jula iznosili su 2,944 milijarde eura. Kada se oni podijele na 625.266 stanovnika (po posljednjem popisu iz 2011) svaki građanin bi bio dužan 4.710 eura.

Podaci Centralne banke pokazuju da se krediti stanovništva iz mjeseca u mjesec povećavaju po desetak miliona. U januaru tekuće godine bili su 1,12 milijardi, u februaru 1,13, u martu 1,14, aprilu 1,159, maju 1,175, junu 1,188 i julu 1,197 milijardi eura.

Za njima ne zaostaju ni ukupni krediti koji su u januaru tekuće godine bili 2,67 milijardi eura, a na kraju jula 2,944 ili skoro 300 miliona eura ili 11,8 odsto više na godišnjem nivou.

Podaci Centralne banke pokazuju da je od ukupnih kredita stanovništva najviše gotovinskih i nenamjenskih-kroz njih je stanovništvo zaduženo 621 milion. U stambenim kreditima je bilo 367 miliona eura. Ovi podaci pokazuju da se građani najviše zadužuju za potrošnju i to po kamati koja je i dalje visoka.

“Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite fizičkih lica na kraju juna iznosila je 8,01 odsto”, naveli su iz CBCG, dodajući da je prosječna kamatna stopa za stambene kredite znatno niža i iznosi 6,03 odsto.

U Centralnoj banci očekuju da će ukupni krediti stanovništva rasti i u narednom periodu.

“Očekivanja Centralne banke idu u pravcu povećanja tražnje za kreditima, prije svega usljed trenda smanjenja kamatnih stopa”, naveli su u toj instituciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.