Festival lutkarstva u KIC-u „Budo Tomović
Foto: Festival lutkarstva

Festival lutkarstva u KIC-u „Budo Tomović": Danas će biti odigrane dvije predstave (FOTO)

U Podgorici je u toku Sedmi međunarodni festival lutkarstva. Festival se održava u KIC-u „Budo Tomović“, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, a mališani ove godine uživaju u predstavama glumačkih trupa iz šest zemalja: Crne Gore, Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.

Danas će biti odigrane dvije predstave u kojima mogu uživati mališani svih uzrasta. U sali DODEST, u terminima od 11 i od 19 sati, Kuća lutaka Leteća ruka iz Ljuljeburgasa, Turska izvešće predstavu „Kamen”, dok će u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 20 sati, Teatar lutke i glumca iz Valbžiha, Poljska, odigrati predstavu „Porodična zabava“, saopšteno je sa festivala.

Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju na programu je predstava „Par cipela”, Dečjeg pozorišta iz Subotice, Srbija. Ova predstava je namijenjena mališanima starijim od četiri godine, a biće odigrana u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 18 sati.

Festival je i ove godine, kako je navedeno, takmičarskog karaktera, a o nagradama odlučuje stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici. Predsjednik žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su: Dikla Katz, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva, Izrael, i Aleksandar Alek Rodić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović", Srbija.

Nagradu za najbolju predstavu dodijeliće i Dječiji žiri koji je sastavljen od podgoričkih osnovaca, većinom članova školice glume koju vodi Davor Dragojević. U ovogodišnjem dječijem žiriju su Tara Nenadović - predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju dramaturgiju ,,Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

Svečano zatvaranje Festivala biće održano u nedjelju, od 20 sati, kada će žiri proglasiti najbolje i dodijeliti im nagrade, a nakon toga će nastupiti specijalni gosti Festivala, učenici Osnovne škole „Maksim Gorki“ koji će izvesti svoju predstavu „Kapetan Džon Piplfolks“.

Makedonskapredstava1

Foto: Festival lutkarstva

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe su gostovale u Herceg Novom i u Mojkovcu. Trupa iz Srbije je u četvrtak svoju predstavu izvela u hercegnovskoj Dvorani Park dok je poljska trupa u petakgostovala u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević.

Kao i svake godine, ulaz na sve predstave je SLOBODAN, a publika ulaznice (koje garantuju mjesto) može da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a „Budo Tomović”. Ne postoji mogućnost rezervacije.

IMG1802

Foto: Festival lutkarstva

Festival su podržali: Sekretarijat za kulturu glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Podgoričko kulturno ljeto, KIC Budo Tomović, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Turski kulturni centar Yunus Emre, Ambasada Izraela, Ministarstvo kulture Poljske, Elektroprivreda Crne Gore, Hipotekarna banka, Universal banka, Kompanija Čelebić, Delta City, Crnogorski elektroprenosni sistem, Centar za ekotoksikološka ispitivanja i brojni mediji, štamparije i pojedinci.

Na veliko zadovoljstvo osnivača, prvi put od osnivanja Festivala njegov ovogodišnji vizuelni identitet je zasnovan na radu jedne umjetnice. Naime, sva vizuelna rješenja promotivne kampanje oslanjaju se na rad istaknute akademske slikarke Nine Vukčević koji je inspirisan Festivalom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.