Migracija u Evropu posljednja opcija stanovnika sirijskog Idliba
Foto: AA

Tražiće pomoć od Alaha i Turske

Migracija u Evropu posljednja opcija stanovnika sirijskog Idliba

Broj stanovnika Idliba, sjeverne sirijske provincije, koji su zbog vazdušnih udara avijacije snaga Bašara al-Asada i njegovih ruskih saveznika morali napustiti svoje domove, premašio je 40 hiljada.

Stanovnici Idliba utočište traže na mjestima gdje su ranije turske snage postavile osmatračke pozicije, u okviru dogovora u Astani kojim je predviđeno da Ildib bude zona deeskalacije sukoba. Posljednja opcija, smatraju ugroženi stanovnici Idliba, biće masovna migracija u Evropu. 

Snage odane Bašaru al-Asadu i njihov saveznik Rusija od 4. septembra započeli su vazdušne napade na sjevernu Hamu te južni i jugozapadni Ildib, područja unutar zone deeskalacije.

Iako je u posljednja tri dana nešto umanjen intenzitet napada, stanovnici ove sirijske provincije u strahu od intenzivnih novih napada sve više odlaze u sjeverni dio Idliba, a broj onih koji su napustili svoje domove i došli u ovo područje dosegao je 40 hiljada.

2018091423236011337193831Web

Foto:AA

Prema podacima lokalnih organizacija u Idlibu, u posljednjih 11 dana sa 127 različitih lokacija ukupno osam hiljada porodica migriralo je u izbjegličke kampove nadomak granice s Turskom te u druga mjesta u sjevernom dijelu provincije.

Civili koji su prinuđemni napuštati svoje domove borave u blizini osmatračnica Oružanih snaga Turske (TSK), u plantažama masline, u izbjegličkim kampovima ili kod rodbine.

Najmasovnije migracije zabilježene su u Madiku, Havizu, Bab et Taki, Kahiru, Seriji, Latamni, Kefer Zita i Haviji na sjeveru Hame te u Subejku, Burejsi, Huvejntu, tel Demu i El Habitu u Idlibu.

- Moguća migracija u Tursku, a potom u zemlje Evrope -  

Stanovnik Idliba Ahmed Semu u izjavi za Anadoliju je kazao da su prisiljeni napustiti svoje domove zbog napada u južnom dijelu provincije.

"Režim je prošle sedmice barbarski avionima i artiljerijom udario na čitavo područje. Jako malo nas je dijelilo od smrti. Oni koji su pobjegli sada borave u plantažama masline, pod maslinovim stablima ili u šatorima", rekao je on.

2018091423236011337193839Web

Foto:AA

Napominjući da osmatračke pozicije turske vojske nisu na udaru napada. Semu je rekao kako ovdašnji stanovnici nikako ne žele napustiti svoj kraj.

"Mi ne želimo otići odavde. Bićemo tu dok je i Turaka", rekao je on aludirajući na osmatračnice turskih snaga.

Zeanif Haji iz Idliba je kazao kako tamošnji civili ne traže hranu ili pitku vodu, nego traže konačno rješenje situacije u njihovoj zemlji.

"Ukoliko napadi ne prestanu bićemo primorani migrirati. Naprije u Tursku, a potom u zemlje Evrope. Pomoć i zaštitu tražimo najprije od Alaha, a zatim od Turske", rekao je on.

2018091423236011337193836Web

Foto:AA

- Poziv na prekid napada - 

Halit Sajel iz sela Tel Dem kod Idliba, ispričao je kako je u napadima većina kuća u njegovom selu porušena.

"Naša sela su na meti bombardovanja. S porodicom sam izbjegao na brdo Sirman, gdje je stacionirana osmatračnica turske vojske. Ovo mjesto neće biti gađano. Od Turske tražimo da učini sve kako bi napadi bili zaustavljeni. Ukoliko prestane bombardovanje mi ćemo se vratiti našim kućama, u naša sela. Ovdje nemamo ni šatora. Boravimo ispod maslinovih krošanja", ispričao je Sajel.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Radi se o regiji koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije. 

Blizu četiri miliona stanovnika te regije već neko vrijeme strahuje od napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.