Đukanović: Neće biti prijevremenih izbora i prelazne vlade
Milo Đukanović

Želi da se parlament kompletira

Đukanović: Neće biti prijevremenih izbora i prelazne vlade

Nema nijednog razloga za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, niti za formiranje Vlade izbornog povjerenja, poručio je predsjednik države Milo Đukanović

Đukanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore saopštio i da vlast nije dala nijedan povod za izlazak opozicije iz parlamenta, navodeći da je nakon predsjedničkih i lokalnih izbora veći dio opozionih partija prekinuo bojkot. Đukanović dodaje kako želi da se parlament kompletira, i poziva na saradnju u okviru institucija bez, kako kaže, ucjena i ultimatuma.

"Ne vidimo nijedan razlog za organizaciju prijevremenih parlamentarnih izbora. Ne vidim nijednu sličnost sa 2016. Nema nijedan razlog da reanžiramo Vladu i da pravimo Vladu izbornog povjerenja. Ova Vlada ima legitimitet, a i premijer ima pravo na svoj stav o kojem bi razgovarali, ali ponavljam da iz razgovora koje sam imao sa njim znam da je njegov stav identičan mom. Dakle, hoću da kažem da se ne treba nadati nikakvoj vladi izbornog povjerenja, treba se nadati redovnom funkcionisanju crnogorskog političkog sistema, redovnom obavljanju vladinih poslova u susret redovnim izborima koji će biti 2020", rekao je Đukanović.

Danas, kako kaže, više se ne može govoriti o bojkotu kao opstrukciji države, već kao izrazu neodgovornosti dijela opozicije prvenstveno prema svojim biračima.

"Naime, Demokrate i URA su se fokusirali da preuzmu što veći dio birača Demokratskog fronta. I, ako je suditi nakon ovih izbora, oni su zadovoljni i postali su druga politička snaga u Crnoj Gori, iako je to kratkoročna računica jer ne možete svoju misiju sprovoditi van parlamenta", ocijenio je Đukanović.

On je poručio da vlast nije dala nijedan razlog za bojkot parlamenta i da je povratak većeg dijela opozicije pokazao da razlozi za bojkot nijesu bili na strani DPS-a.

Đukanović je kazao da se sa državnih funkcija ranije povlačio zbog potrebe da Crna Gora akcenat stavi na institucionalnom razvoju, umjesto individualnom autoritetu.

"Smatrao sam da je važno da se mojim odlaskom otvori prostor za jačanje državnih institucija. Sličan rezon me je rukovodio i 2016. iako su ti izbori bili poprište na kojima se branila tekovina crnogorske državne politike", rekao je Đukanović i dodao da se za predsjedničku funkciju kandidovao jer je analiza pokazala da će ishod predsjedničkih izbora odrediti važne lokalne izbore i da je DPS-u potrebna ubjedljiva pobjeda u prvom krugu izbora.

"Moj povratak je na neki način bila investicija u dvije izborne pobjede i pokazalo se da je bila uspješna investicija", rekao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.