FIFA: Potrošnja na transfere u ovoj godini dostigla rekordnih 7,1 milijardi dolara!
ilustracija

FIFA: Potrošnja na transfere u ovoj godini dostigla rekordnih 7,1 milijardi dolara!

Transferi fudbalera na globalnom nivou dostigli su rekordnu vrijednost, jer je potrošnja klubova iz "liga petice" Engleske, Italije, Španije, Francuske i Njemačke, u ljetnom prelaznom roku premašila četiri milijarde dolara (oko 3,44 milijarde eura), navodi se u izvještaju Svjetske fudbalske federacije (FIFA) objavljenom u srijedu.

U izvještaju se navodi da je u periodu od 1. juna do 1. septembra ove godine širom svijeta obavljeno 8.401 transfer u vrijednosti 5,44 milijardi dolara (oko 4,68 milijardi eura).

To je dovelo do ukupne potrošnje na transfere u 2018. godini, uključujući zimski i ljetni prelazni rok, od rekordnih 7,1 milijardi dolara (oko 6,1 milijardi eura), što je za 11,5 posto više nego cijele 2017, prenosi Anadolija. 

Klubovi "liga petice" ovog ljeta su obavili 77,5 posto potrošnje ili 4,21 milijarda dolara (oko 3,62 milijardi eura), te je zabilježen porast od 6,6 posto u odnosu na prošlo ljeto.

Prednjačili su klubovi iz Italije sa porastom potrošnje od 74,7 posto i Španije sa 42,2 posto. Ipak, gledano u novcu Engleska je ponovo bila najveći potrošač sa 1,44 milijardi dolara (oko 1,24 milijardi eura), navodi se u FIFA-inom izvještaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.