Mrvaljević: Plavi dvorac je postao vikendica predsjednika države
Danilo Mrvaljević

Napreduje samo dug Prijestonice

Mrvaljević: Plavi dvorac je postao vikendica predsjednika države

Ovih dana navršava se tačno godinu dana od posljednjeg obećanja lokalnih i državnih funkcionera DPS-a da će Ministarstvo vanjskih poslova biti preseljeno u Prijestonicu. Još uvijek nema ništa od toga, uprkos višegodišnjim obećanjima, a prije svega, sada i zakonskoj obavezi. Nastavljaju se obmane i neprimjeren odnos vlasti prema Cetinju.

"Prijestonica im je važna samo kad se treba zagrnuti crnogorskim barjakom u predizbornom periodu i na državne praznike. Inače, Cetinje im je oduvijek bilo zadnja rupa na svirali, a najbolji pokazatelj za to je poslednja prevara sa Zakonom o Prijestonici, koji se ne poštuje ni 20%, na što smo jasno upozoravali. Zgrada bivšeg ruskog poslanstva je još uvijek prazna, dok preseljenje Ustavnog suda i Istorijskog instituta više niko i ne spominje. Da ne govorimo o budžetu za kapitalne projekte, shodno Zakonu o Prijestonici", kazao je Mrvaljević.

Kaže da iako je stigao posljednji kvartal 2018. godine, gotovo nijedan od skoro 30 projekata predviđenih Godišnjim programom razvoja nije ni započet! Sanacija sekundarne vodovodne mreže, kako navodi, još nije počela, iako su opredijeljena sredstva za tu namjenu, stadion se gradi dinamikom kao Sagrada familija poslije smrti Gaudija. Jedino napreduje dug Prijestonice.

"Ponovo ih pitamo: gdje su sredstva za kapitalne projekte, gdje su najavljeni milioni za preporod Prijestonice? Što je sa stotinama obećanih radnih mjesta u tzv. biznis zoni „Košuta“? Kad će biti preseljena prva kancelarija Ministarstva vanjskih poslova? Što je sa preseljenjem Ustavnog suda i Istorijskog instituta? Zašto nema obećane saobraćajnice kroz Univerzitetski kompleks i zašto kompleks još nije završen? Zašto nije izgrađen azil za pse? Dokle se stiglo sa rekonstrukcijom podvožnjaka? Kako idu radovi na rekonstrukciji animacije studentskog trga iz 2012? A izgradnja nove sportske dvorane? Kako napreduje idejno rješenje atletske staze u Humcima? Je li još u pripremi čuvena faza I izgradnje parking prostora u naselju „Gipos“, naselju „Luke Ivaniševića“ i Jabučkoj ulici? A žičara", postavljao je pitanja Mrvaljević

Kako je kazao, otišao je milion za idejna rješenja, studije, analize, projektnu dokumentaciju i sad se iz skupštinskih  klupa smiju na pomen žičare, dok iz dana u dan vrtoglavo raste broj cetinjske djece koja svoju budućnost ne vide na Cetinju.

Ni novi predsjednik države, kako je kazao, nije mijenjao svoj odnos prema Cetinju. Svratio je sa svitom malo uoči 13. Jula, blokirali su grad, družili se, jeli, pili i pozirali u avliji Plavoga dvorca, paradirali malo u skupim odijelima i toaletama izranjavanom Njegoševom, pred očima građana koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i otišli nazad za Podgoricu.

"Kažu biće tu 15-20 minuta i za Badnji dan 2019. Ni stari, trostruki, neustavni, nije boravio na Cetinju, osim kad je trebalo iskoristiti ime i značaj Cetinja za partijske potrebe i širenje podjela, pa onako kao pitom i blagorodan, uzvišen u svojoj nebitnosti prošeta gradom, zamislite - bez tjelohranitelja i ljubazno nazove dobar dan", ističe. 

Plavi dvorac je, smatra, postao Vikendica predsjednika države.

"Ovakvo ponašanje lokalne i državne vlasti prema Cetinju je nedopustivo! Prijestonica mora imati poseban status, ona mora biti stožer države i grad svih građana Crne Gore. Ne treba nama ničija milostinja, već odgovorna i sposobna, dostojanstvena, svoja, cetinjska lokalna uprava. Cetinjske Demokrate će se boriti za to, kao i za poštovanje Zakona o Prijestonici do zadnjega slova. Ne dozvoljavamo ovakav, omalovažavajući i ponižavajući odnos prema Cetinju", zaključio je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.