Junker:  Ne smijemo ispustiti Zapadni Balkan,  volim Evropu i uvijek ću je voljeti
Žan Klod Junker, foto:AA

Ovacije za odlazećeg predsjednika Evropske komisije

Junker: Ne smijemo ispustiti Zapadni Balkan, volim Evropu i uvijek ću je voljeti

Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je danas predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Zapadni Balkan ne smijemo ispustiti iz vida, taj region ne smijemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

"Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu jednom zauvijek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi", rekao je on.

Junker je rekao da EU ne smije da smanji napore da izgradi ujedinjeniju Evropu.

"Evropa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima", rekao je on.

Junker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Evropske unije koja treba da djeluje jedinstveno.

"Današnjem svijetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa. Evropa koja radi za mir, trgovinske sporazume, stabilne monetarne aranžmane iako su drugi na drugim mjestima naklonjeniji da pribjegnu trgovinskoj ili monetarnom ratovanju" rekao je Junker u poslednjem godišnjem obraćanju o stanju EU pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Evropska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Junker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, ali da ne treba biti iznenađen jer "Evropa uspijeva kad govori jednim glasom".

Junker je rekao da geopolitička situacija pokazuje da je sada vrijeme Evrope, da je došlo je vrijeme za evropski suverenitet, i da Evropa treba da postane suvereniji akter u međunarodnim odnosima.

"Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinent koji uživa u miru zajhvaljujući Evropskoj uniji. Pokažimo više poštovanja za Evropsku uniju, očuvajmo njen imidž. Branimo naš način života naš način postojanja", rekao je predsjednik Evropske komisije.

On je ukazao da voljeti Evropu znači voljeti njene nacije i skrenuo pažnju da je patriotizam vrlina, a da je "neobuzdani nacionalizam otrov".

"Recimo ne nezdravom nacionalizmu i prihvatimo prosvijetljeni patriotizam", rekao je Junker.

Junker je rekao da EU mora da ojača svoj kapacitet da govori u jednom glasu u spoljnoj politici i ponovo predložio da se usvoji glasanje kvalifikovane većine u pitanjima spoljne politike.

On je rekao da je Evropa u velikoj mjeri okrenula list ekonomskoj i finansijskoj krizi koja je došla spolja ali je duboko pogodila, da je otvoreno gotovo 12 miliona novih radnih mjesta od 2014.

Naglasio je da je evro postao druga najupotrebljavanija valuta u svijetu i da treba učiniti više da evropska jedinstvena valuta odigra svoju punu ulogu na međunarodnoj sceni.

Upozorio je da Evropa mora biti mjesto gde je sloboda štampe svetinja i da treba učiniti više da se zaštite slobodni i fer mediji u Evropi koji garantuju njenu demokratiju.

Junker je takođe rekao da moraju da se zaštite evropski slobodni i fer izbori da bi se bolje zaštitili demokratski procesi od "manipulacija od strane trećih zemalja za privatne interese".

Osvrćući se na Bregzit on je pozdravio predlog britanske premijerke Tereze Mej da se razviju nova partnerstva izmeđ Velike Britanije i EU posle Bregzita. Junker je rekao da posle odlaska Britanije iz EU marta 2019. godine Velika Britanija nikad neće biti obična treća zemlja za Uniju, da će uvijek biti njen vrlo bliski susjed i partner.

Predsjednik Evropske komisije takođe je govorio o Africi naglašavajući da EU želi da izgradi novo partnerstvo s tim kontinentom. Ukazao je da će taj novi savez za investicije i zapošljavanje omogućiti otvaranje 10 miliona radnih mjesta u Africi tokom narednih pet godina.

Evropska komisija spremna je da zaustavi širenje onlajn terorističkih sadržaja i dezinformacija, objavio je danas njen predsednik Žan-Klod Junker u govoru o stanju Unije.

Komisijin predlog za zaustavljanje širenja terorističkih sadržaja na internetu uključuje pravilo "jednog sata" za uklanjanje uvredljivog materijala, kao i stroge kazne za pružaoce usluga.

Pravilo "jednog sata" znači da je toliki rok za uklanjanje uvrjedljivog sadržaja na zahtjev nacionalnih vlasti a nepoštovanje tog roka za posljedicu može da ima kaznu u visini četiri procenta globalnog prometa provajdera u poslednjoj poslovnoj godini.

Naravno, internet platforme će moći da se žale na zahtjev za povlačenje sadržaja i, ako njihova žalba bude uspješna, sadržaj će biti obnovljen na sajtu. 

Evropska komisija predložila je nova pravila u svijetlu predstojećih evropskih izbora u maju 2019. a sa ciljem da zaštiti demokratski integritet procedure glasanja.

Evropska komisija je, uz borbu protiv "malignih aktivnosti" za uticaj na glasačko tijelo, vlastima članica EU preporučila i da usvoje mjere za upravljanje rizicima po bezbjednost mreže i informacionih sistema pred izbore.

"Integritet izbora može da bude ozbiljno narušen 'konvencionalnim' sajber incidentima, uključujući sajber napade na izborni proces, kampanje, infrastrukturu političkih partija, kandidate ili javne vlasti ili zloupotrebom ličnih podataka", navela je Komisija.

Na kraju govora bile su ovacije za odlazećeg predsjednika Evropske komisije čiji se mandat završava 31. oktobra 2019.

”Volim Evropu i uvijek ću je voljeti”, zaključio je Žan Klod Junker u završnoj riječi svog poslednjeg govora o Stanju unije sa pozicije predsjednika Evropske komisije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.