Čarobni svijet lutaka od srijede do nedjelje u Podgorici

Čarobni svijet lutaka od srijede do nedjelje u Podgorici

Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018, koji će se održavati u periodu od 12. do 16. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zvanično će otvoriti vrata čarobnog svijeta lutaka u srijedu, 12. septembra, u 20 sati.

Festival će otvoriti mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, nakon čega će u Velikoj sali KIC-a biti izvedena predstava „Prodavnica igračaka”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Na konferenciji za medije, koja je danas održana u multimedijalnoj Sali KIC-a “Budo Tomović”, govorili su mr Ljiljana Burzan-Nikolić, Osnivačica i direktorica komunikacija Festivala, Tara Nenadović, predsjednica dječijeg žirija, Davor Dragojević, Osnivač i direktor Festivala, mr Nela Savković-Vukčević, Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Na konferenciji je bilo riječi o programu, nagradama i podršci ovogodišnjeg Festivala.

IMG2582

Tokom ovogodišnjeg Festivala mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 13. septembra, na programu je predstava „Priče o piletu zvanom Rjaba“, Pozorišta glumca i lutke Ternopolj, Ukrajina. Predstava je namijenjena djeci starijoj od pet godina, a biće izvedena u Velikoj sali KIC-a u dva termina, od 18 i od 20 sati.

Trećeg dana Festivala, u petak, 14. septembra, makedonski Teatar za djecu i mlade iz Skoplja igraće predstavu „Tobi” u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Ova predstava je namijenjena djeci starijoj od četiri godine.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 15. septembra, biće odigrane dvije predstave u kojima mogu uživati mališani svih uzrasta. U sali DODEST, u terminima od 11 i od 19 sati, Kuća lutaka Leteća ruka iz Ljuljeburgasa, Turska izvešće predstavu „Kamen”, dok će u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 20 sati, Teatar lutke i glumca iz Valbžiha, Poljska, odigrati predstavu „Porodična zabava“.

Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju, 16. septembra, na programu je predstava „Par cipela”, Dečjeg pozorišta iz Subotice, Srbija. Ova predstava je namijenjena mališanima starijim od četiri godine, a biće odigrana u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 18 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici. Predsjednik žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su: Dikla Katz, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva, Izrael, i Aleksandar Alek Rodić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović”, Srbija.

IMG2541

Nagradu za najbolju predstavu dodijeliće i Dječiji žiri koji je sastavljen od podgoričkih osnovaca, većinom članova školice glume koju vodi Davor Dragojević. U ovogodišnjem dječijem žiriju su Tara Nenadović – predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju dramaturgiju ,,Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

Svečano zatvaranje Festivala biće održano u nedjelju, od 20 sati, kada će žiri proglasiti najbolje i dodijeliti im nagrade, a nakon toga će nastupiti specijalni gosti Festivala, učenici Osnovne škole „Maksim Gorki“ koji će izvesti svoju predstavu „Kapetan Džon Piplfolks“.

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe će gostovati u Herceg Novom i u Mojkovcu. Trupa iz Srbije će u četvrtak, 13. septembra svoju predstavu izvesti u hercegnovskoj Dvorani Park, u terminu od 19 sati dok će poljska trupa u petak, 14. septembra, od 11 sati i 30 minuta, nastupiti u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević.

Kao i svake godine, ulaz na sve predstave je slobodan, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a „Budo Tomović”. Ne postoji mogućnost rezervacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.