Ako stalno sjedite uvrstite OVE namirnice u svoj meni!
Foto: Ilustracija

Imate lošu kondiciju?

Ako stalno sjedite uvrstite OVE namirnice u svoj meni!

Ako radite u kancelariji, za računarom, na šalteru ili, zapravo, gotovo svaki posao koji nije fizički, onda sigurno teško možete da izbjegnete osmočasovno sjedjenje i to iz dana u dan.

Naime, ko dugo sjedi, češće je gladan, sklon je češćim upalama, povišenom krvnom pritisku i povišenom šećeru. Zbog toga je jako važna zdrava ishrana.

Ako stalno sjedite, sljedeće namirnice obavezno treba da uvrstite u svoj meni!

1. Bobice

Ako redovno jedete bobice, možete da smanjite upalne procese u tijelu. Razlog tome su flavanoidi koje bobice sadrže. Najbolje je već ujutro pojesti nešto tog ukusnog voća bogatog vrijednim materijama.

2. Orašasti plodovi

U orašastim plodovima poput oraha ima puno omega-3 masnih kisjelina. Bademi sadrže i puno antioksidansa vitamina E, koji štite ćelije i vode računa da nam koža uvek bude lijepa.

Kako tijelo evolucija nije stvorila za sjedjenje nego za kretanje, to ima veliki uticaj - i to loš- na organizam, od kondicije koja vam od nekretanja tako opada da na kraju ne možete s lakoćom da prepješačite ni kilometar.

3. Ananas

U ananasu se nalazi puno bromelaina, koji djeluje antiupalno.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je pravo čarobno oružje - djeluje antiupalno i smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

2691

ilustracija

5. Kurkuma

Ovaj narandžasti začin nije dobar samo zbog lijepog izgleda, odnosno boje koju daje hrani - izuzetno je zdrav i djeluje antiupalno.

6. Bijeli luk

Ovi mali čenovi su aromatičan dodatak raznim jelima, ali i uspješno se bore protiv upala. Bijeli luk takođe reguliše nivo šećera i masnoće u krvi.

7. Masna riba

Masnije ribe, poput lososa ili haringe, sadrže puno omega-3 masnih kisjelina. Tijelu su one potrebne za važne procese razmjene materija, a ne može samo da ih proizvede u dovoljnoj količini. Zbog toga je potrebno da ih dodatno unosite.

8. Avokado

Avokado spada u veoma masno voće. Ali, nije pametno da ga zbog toga precrtate sa menija. Naime, avokado sadrži nezasićene masne kisjeline, a one održavaju zdravlje mišićnih ćelija, ali se i efektno bore protiv sala na stomaku.

Izvor: Miss 7

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.