Švedski premijer nakon lošeg izbornog rezultata: Nećemo tugovati, organizovaćemo se
Stefan Lofven

Švedski premijer nakon lošeg izbornog rezultata: Nećemo tugovati, organizovaćemo se

Švedski premijer Stefan Lofven izjavio je da namjerava da ostane na funkciji i nakon što je njegova ljevičarska stranka zabilježila najgori rezultat na jučerašnjim opštim izborima.

Preliminarni rezultati nedjeljnih izbora govore da je Lofvenova stranka dobila 28,1 posto glasova, što predstavlja gubitak od 13 mjesta u švedskom parlamentu, prenosi Anadolija.

Lofven, koji je 2014. godine doveo Socijaldemokratsku partiju na vlast, rekao je da su “rezultati izbora još uvijek nejasni“, ali je priznao da bi formiranje sljedeće Vlade moglo potrajati.

Zvučao je neraspoloženo, ali i odlučno kada je pristalicama rekao da je “sada na političkim partijama da odgovorno sarađuju i formiraju snažnu Vladu“.

Preliminarni rezultati nedjeljnih izbora govore da je Lofvenova stranka dobila 28,1 posto glasova, što predstavlja gubitak od 13 mjesta u švedskom parlamentu Riksdagen.

Odgovarajući na povećanje podrške glasača ekstremno desničarskim Švedskim demokratama, koji bi mogli imati 14 poslanika više, Lofven je kazao da “stranka sa korijenima u nacizmu nikada neće ponuditi ništa odgovorno, osim mržnju“.

“Moramo imati moralnu odgovornost. Moramo okupiti sve dobre snage u zemlji. Nećemo tugovati, organizovaćemo se“, poručio je Lofven.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.