Konzumirajte ove namirnice ukoliko ako imate problema sa štitnom žlijezdom
ilustracija

Konzumirajte ove namirnice ukoliko ako imate problema sa štitnom žlijezdom

Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hašimotove bolesti, koja uzrokuje usporen rad štitne žlijezde, trebalo bi da pripazite na ishranu. Prenosimo vam savjete o tome koju hranu treba da jedete ako imate pomenute zdravstvene probleme.

Štitnu žlijezdu koja slabo radi možete da “prodrmate” uz pomoć pravilne ishrane. Namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom poboljšaće rad usporene štitne žlijezde. 

Riba 

Ribe poput lososa, srdele, pastrmke i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama i generalno su dobre za zdravlje, a takođe pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena. 

Orašasti plodovi 

Oni takođe sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnici, makadamija, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužiće vam kao brzinski obrok, a možete ih ubaciti u druga jela poput salata ili raznih testenina. 

Svježe voće i povrće umjesto termički obrađenog 

Povećanje tjelesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili tjelesnu težinu, ali u isto vrijeme održavali zdravlje svog tijela i štitne žlijezde, važno je da u ishranu uvedete svježe povrće i voće umjesto termički obrađenog jer je ono zdravije. 

Termičkom obradom gube se nutrijenti koji su potrebni štitnoj žlijezdi, odnosno našem organizmu. 

Morske alge 

Stručnjaci su uočili povezanost između manjka vitamina D i Hašimotove bolesti. 

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnjaču zato što sadrži veliku koncentraciju joda. Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju štitnjače i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijumom i vitaminima A, B, C, E i K. 

Mahunarke 

Hipotireoza u nama izaziva manjak energije, a organizam možemo da energizujemo uz pomoć raznih mahunarki koje su bogate proteinima, antioksidantima, kompleksnim ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. 

Sadrže vlakna i zato su sjajne za probavu. Pasulj, grašak, bob i sočivo bi trebalo da dodate u svoju ishranu.

Zadovoljna.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.