Prekršajni postupak protiv 85 roditelja
Ilustracija

Odbili vakcinaciju

Prekršajni postupak protiv 85 roditelja

Obuhvat djece u drugoj godini vakcinisane MMR vakcinom – protiv malih boginja, rubele i zaušaka porastao je 11, 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Za osam mjeseci međutim, Zdravstvena inspekcija podnijela je 85 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu.

Obuhvat djece u drugoj godini vakcinisane MMR vakcinom – protiv malih boginja, rubele i zaušaka porastao je 11,25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a porast je evidentan u svim generacijama sa tom, ali i ostalim vakcinama. To je pokazao Godišnji izvještaj o sprovedenim imunizacija, koji je u maju ove godine uradio Institut za javno zdravlje.

Sa druge strane, za osam mjeseci ove godine, Zdravstvena inspekcija Uprave za inspekcijske poslove podnijela je 85 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili obaveznu imunizaciju svoje djece.

“Najviše slučajeva odbijanja obavezne imunizacije djece zabilježeno je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom i Baru”, kazali su Vikend novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećaju da zakonom predviđene novčane kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti iznose između 100 i 2.000 eura.

Iz Instituta za javno zdravlje Vikend novinama su kazali da je “na osnovu izvještaja iz maja 2018. vakcinacija djece u drugoj godini, sa vakcinom protiv malih boginja, rubele i zaušaka, sprovedena sa obuhvatom na nivou od 57,83 odsto na nivou države”. To, dakle, predstavlja rast od 11,25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine (46,58 odsto).

“I svakako ohrabrujuću okolnost s obzirom na epidemiološka dešavanja u našem okruženju i regionalni trend pada obuhvata u poslednjim godinama” kazali su Vikend novinama iz Instituta.

Do početka septembra ove godine obuhvati u svim generacijama naše djece, ističu, dodatno su porasli i trenutno iznose 64 odsto za djecu rođenu 2016. (porast u odnosu na maj od 6,17 procentnih poena) i 80,95 odsto za djecu rođenu 2015. godine (porast od 34,37 procentna poena u odnosu na zvanični izvještaj za tu generaciju).

Vikenda novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.