Država da pomogne izgradnju Crnogorskog kulturnog centra u Novom Sadu
Foto: CKM

Doprinos očuvanju identiteta

Država da pomogne izgradnju Crnogorskog kulturnog centra u Novom Sadu

Crnogorska kulturna mreža je uputila inicijativu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da država finansijski pomogne adaptaciju prostorija za potrebe Crnogorskog kulturnog centra koji je započelo Udruženje Crnogoraca Novog Sada.

"Ovo Udruženje je uzelo u dugoročni zakup prostorije za potrebe Crnogorskog kulturnog centra koje je potrebno adaptirati da bi se privele namjeni. Izgradnjom ovog centra bi se doprinijelo očuvanju crnogorskog kulturnog identiteta, a crnogorska zajednica bi imala prostorije za ponos u prijestonici srpske kulture Novom Sadu", saopštili su iz CKM.

Kako su istakli iz organizacije, Crnogorska zajednica u Srbiji nema ozbiljan prostor u kojem bi se mogle održavati kulturne manifestacije na kojima bi moglo prisustvovati makar stotinu posjetilaca.

Crnogorski nacionalni savjet, kako je saopšteno, koji je krovna institucija crnogorske zajednice u Srbiji nema adekvatne prostorije za rad, i za organizaciju kulturnih večeri, zbog neodgovorsnosti pojedinih  njegovih članova, koji su sve uradili da Savjet ne zaživi na pravi način.

"Naša organizacija se više puta obraćala nadležnim institucijama sa ovim prijedlogom, ali nažalost čak ni odgovor nijesmo dobili", naveli su iz Udruženja.

Kako su istakli, Udruženje Crnogoraca vjeruje da će predsjednik  Milo Đukanović sa pozicije na kojoj se nalazi doprinijeti da se podrži izgradnja Crnogorskog kulturnog centra. Ako Republika Srbija može da godišnje za potrebe srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori izdvaja stotine hiljada eura, kako su kazali, može i Crna Gora izdvojiti simboična sredstva za crnogorsku zajednicu u Srbiji.

"Krajnje je vrijeme da se sa organizacije  marketinških sastanaka  krene na konkretne stvari, kako se ne bi ugasilo crnogorsko ime u Srbiji. Svi znamo da se na posljednjem popisu  broj građana Srbije koji se izjašnjavaju kao crnogorci prepolovio, a da Crna Gora na tu činjenicu nije reagovala", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.