OVO je najopasnije mjesto gdje beba može spavati
Foto: Ilustracija

Izbjegavajte čak i za kratak odmor

OVO je najopasnije mjesto gdje beba može spavati

Novo istraživanje pokazuje koje je najopasnije mjesto na kom bebe mogu spavati.

Najopasnije mjesto na kom beba može spavati je kauč, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics. Između 2004. i 2012. u SAD zabilježeno je 9000 smrtnih slučajeva kod djece za vrijeme spavanja, a od toga se skoro 13 posto dogodilo dok su djeca spavala na kauču - većina je bila mlađa od tri mjeseca.

Autori studije otkrili su još neke rizične faktore: djeca su najvjerovatnije spavala s još jednom osobom na kauču, bili da su na boku ili na stomaku. Istraživači su naglasili da spavanje na kauču nije preporučljivo čak ni za kratki odmor.

Američka akademija pedijatara dala je preporuke za sigurno spavanje djece i smanjivanje rizika od smrti u kolijevci:

1. Beba uvijek treba da spava na leđima bez obzira da li se radi o dnevnom ili noćnom spavanju (nemojte se brinuti ako je vaše dijete dovoljno veliko i samo se okreće na stomak tokom spavanja).

2. Novorođenče treba da spava na čvrstoj i ravnoj površini u krevetiću ili kolijevci koja zadovoljava sve uslove sigurnosti. Nikad nemojte stavljati dijete da spava na kauču ili vodenom krevetu.

3. Sve mekane objekte uključujući igračke, jastuke i obloge, sklonite iz krevetića.

4. Najsigurnije mjesto za spavanje je kolijevka ili krevetić koji je smješten u istoj prostoriji u kojoj vi spavate.

Još neki savjeti za smanjenje rizika od smrti u kolijevci su: održavanje prijatne temperature u prostoriji, ne pušite u blizini djeteta ili u bilo kojoj prostoriji u kojoj dijete boravi.

Izvor: 24sata

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.