Opštinama na sjeveru dodatnih deset miliona
ilustracija

Ustupanje poreza

Opštinama na sjeveru dodatnih deset miliona

Nacrtom zakona o finansiranju lokalne samouprave, o kome je juče počela javna rasprava, predloženo je da se poveća ustupanje poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju sjevernom regionu sa 12 na 50 odsto. Opštinama koje imaju do 3.000 stanovnika, ovim dugo pripremanim nacrtom, predloženo je ustupanje 70 odsto ovog poreza.

Ministarstvo finansija juče je raspisalo javnu raspravu koja će trajati do 4. oktobra tekuće godine, a očekuju se brojne primjedbe.

- Opštini će se ustupiti dio prihoda od poreza na zarade – 12 odsto opštini koja pripada središnjem i primorskom regionu, osim glavnog grada kojem se ustupa 13 odsto i prijestonice kojoj se ustupa 16 odsto. Opštini se ustupa 80 odsto prihoda od poreza na promet nepokretnosti ostvarenog na njenoj teritoriji, 70 odsto koncesionih i drugih naknada izuzev naknade za korišćenje luke, od koje opštinama pripada 50 odsto prihoda ostvarenog na njenoj teritoriji i 100 posto godišnje naknade pri registraciji motornih vozila, traktora i priključnih vozila – predviđeno je nacrtom zakona, piše Pobjeda.

U Ministarstvu su izračunali i fiskalni uticaj predloženog rješenja.

- Prihodi državnog budžeta će se smanjiti za 10 miliona eura godišnje zbog povećanja procenta ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama sjevernog regiona. Za toliko će se povećati prihodi opština koje pripadaju tom regionu. Prihodi primorskih opština će se smanjiti za 3,50 miliona zbog izmjene rješenja koja se odnose na prihode od naknade za korišćenje morskog dobra koji će u cjelosti pripasti JP za upravljanje morskim dobrom - objasnili su iz Ministarstva finansija.

Za sprovođenje ovog zakona potrebno je u prvoj godini primjene obezbijediti iz budžeta države dodatnih dva miliona eura. Ovih dva miliona eura će biti izdvojeno iz državnog budžeta za finansiranje revolving fonda, čije osnivanje je predloženo. Osnivanjem fonda stvaraju se mogućnosti da se opštinama dodijeli pozajmica za predfinansiranje projekata koji se finansiraju iz donacija.

- Novac iz revolving fonda u prvoj godini od osnivanja obezbijedio bi se u budžetu države. Pravo na povlačenje sredstava ovog fonda imala bi opština, odnosno javno preduzeće, ustanova ili drugo pravno lice čiji je osnivač lokalna samouprava koji su potpisali ugovor o realizaciji projekta sa donatorom ili vodećim partnerom na projektu. Opština vraća sredstva u ovaj fond nakon refundacije od strane donatora, najkasnije u roku od 12 mjeseci od dana povlačenja novca - predviđeno je zakonskim nacrtom.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.