Knežević: Cilj nam je da do prvog decembra sakupimo 60 hiljada potpisa
Milan Knežević

Referendum o priznavanju državnosti Kosovu

Knežević: Cilj nam je da do prvog decembra sakupimo 60 hiljada potpisa

Lideri Nove Srpske Demokratije i Demokratske narodne partije, kao i čelnici Srpskog Nacionalnog Vijeća, u prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma na kojem bi se crnogorski građani izjašnjavali o povlačenju crnogorskog priznavanja kosovske državnosti krenuli su od činjenice da je premijer Duško Marković tokom upravo tokom posjete Prištini kazao da je 85 procenata građana Crne Gore bilo protiv crnogorskog priznavanja Kosova, kaže za Kodex lider Demokratske Narodne Partije, Milan Knežević.

“Shodno tome cio Demokratski Front je pokrenuo potpisivanje ove peticija, zajedno sa kolegama iz Srpskog Nacionalnog Vijeća, kao mogućnost koju treba pružiti crnogorskim građanima, da se na referendumu izjasne da li su za povlačenje vladine odluke o priznavanju državnosti Kosovu”, kaže  Kodex lider Demokratske Narodne Partije, Milan Knežević. 

Na pitanje da li očekuje da će Vlada Crne Gore prihvatiti da se pitanje njihove peticije nađe u proceduri jer 15 hiljada potpisa koliko ih je do sada prikupljeno, kako nam je Knežević i potvrdio, dovoljno je da uz podršku parlamentarnog kluba Demokratskog Fronta uđe u parlamentarnu raspravu, Knežević lakonski odgovara da mu je poznato koliko se ova vlast pridržava prava i zakona.

“Zato ova naša peticija ide u pravcu prikupljanja 60 hiljada potpisa, koliko je otprilike potrebno da ona postane Ustavna obaveza. Za ovu peticiju i za ovu ideju, smatramo da će biti vrijedan i trajan dokument jer će budućim generacijama političara ostaviti obavezu da se prema njoj postave. Duboko vjerujem da ova sadašnja garniture političara na vlasti nakon 2020. godine, kada im ističu mandati, neće više biti u stanju da donose anticrnogorske odluke, poput ove.” kaže Knežević. 

Zbog svega navedenog ni vrijeme do kada organizatori potpisivanja peticije planiraju da skupljaju potpise nije vremenski ograničeno, kaže Knežević za Kodex i dodaje da je njegova ideja da se sa tim poslom završi do 1. decembra.

“Vjerujem da u tome možemo uspjeti a neka moja ideja je da se tih 60 hiljada potpisa koliko je potrebno da naša peticija bude i Ustavna obaveza, bude sakupljeno do 1. decembra kada proslavljamo 100 godina od Ujedinjenja Srbije i Crne Gore i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno države Jugoslavije.” kaže on.

Predstavnici Demokratskog Fronta na ideju da pokrenu peticiju o za referendum o izjašnjavanju građana o Vladinoj odluci o priznavanju Kosova došli su upravo tokom posjete Kosovu dok iz vladajuće koalicije njihovu peticiju nazivaju povratkom pobijeđene politike. Kako god bilo biće vrlo zanimljivo vidjeti šta slijedi ukoliko se planovi organizatora i ostvare i ukoliko sakupe 60 hiljada potpisa koji po Ustavu obavezuju crnogoske državne organe da po njoj i postupe. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.